Oförtjänta pengar

Denna berättelse är så märklig att jag nu cirka 40 år senare fortfarande inte vet om mitt minne har spelat mig ett spratt. Efter ett möte på en firma i Köpenhamn gick några av deltagarna ut på kvällen och vi hamnade på någon slags dansrestaurang. Vi var väl en tre-fyra stycken och det var mycket folk i lokalen, närmast fullproppad med människor. Snart försvann mina vänner in bland folkmassan på dansgolvet och jag som inte var eller är någon speciellt dansant person satt kvar vid bordet. Plötsligt kommer en kvinna i min ålder och sätter sig tätt intill mig och började prata. Hon var svenska som jag, ganska lång och ljust axellångt hår. Jag hade aldrig sett henne förut. Vi satt där en lång stund, kanske en kvart eller mera och pratade om ditt och datt och jag gillade henne. Hon var mycket trevlig och väldigt allmänbegåvad och tycktes vara en kvinna som verkligen visste vad hon ville. Plötsligt reste hon sig och tog mig i handen, gick mellan de dansande och drog in mig i ett dunkelt hörn, lade armarna runt min hals och började kramas och gav mig en varm kyss. Så sa hon plötsligt: ”Kom, här kan vi inte vara, jag känner för många här. Jag vet ett annat ställe strax bredvid.” Hon drog iväg med mig, klockan måste ha varit ganska mycket, för det var alldeles svart ute. Det var sommar så jag hade ingen överrock och hon hade endast en ljus klänning. Vi hamnade på en liten bar med ganska få bord. Mitt i rummet satt de enda gästerna, en fyra, fem personer i skinnjackor och bredvid stod en bartender som jag förmodar också var ägare. Min följeslagare, fortfarande hållande mig i handen, gick fram och beställde två öl, tog upp pengar, trots mina protester om att jag kan betala, och gav honom rejält med dricks. På sidorna i rummet var en avsats och vi gick upp för en liten trappa och fram till ett bord. När vi hade satt oss kom bartendern med öl och efter att ha satt ned ölen tog han fram sin portmonnä och gav till min förvåning flickan en mängd pengar, men inte nog med det, han slängde fram en mängd sedlar till mig och jag blev så förvånad så jag sa: ”Men jag har ju inte betalt eller gjort mig förtjänt av något. Vad är detta?” ”Jag gillar ärliga människor”, tyckte jag att han sa. Jag blev så förvånad och började protestera, men kvinnan sa: ”Protestera inte, ta pengarna och stoppa ner dom i plånboken.” Jag lydde. Det var inte lite pengar, ca 1500 Dkr och hon hade säkert fått lika mycket. När bartendern gått försökte jag luska ut vad det handlade om, men hon sa: ”Jag vill inte att du överhuvudtaget talar om detta och jag vill inte heller att du säger någonting till någon annan.” Jag var stum. Vad handlade detta om. Jag ville så gärna veta. Vad hade jag gjort som förtjänat dessa pengar?

Det hände inget mer. Vi skildes och sågs aldrig igen. Jag har aldrig någonsin fått något svar vad som hände den kvällen och varför jag fick 1500 Dkr. Jag kanske tjänande ca 8000 kr i månaden vid den tiden så det var ett rejält tillskott. Vad var detta? Vågade jag använda dom? Var pengarna falska eller vad var orsaken? I alla fall märkte man det inte på banken när jag växlade in pengarna och fick ca 1000 SEK för dom. Jag har funderat mycket på detta mysterium, men har aldrig lyckats lösa gåtan. Sedan jag för en tid sedan avslöjade hemligheten har jag talat med flera personer, men ingen har kunnat ge mig en tillfredsställande förklaring till händelsen. Så, om någon har en idé vad detta rör sig om skulle jag vara oändligt tacksam.

***

Av: Nejon Rolsir

VN:F [1.9.11_1134]
3.1/5 (28 röster)
Oförtjänta pengar, 3.1 out of 5 based on 28 ratings

2 kommentarer

 1. viktor engblom Skriver:

  ja den var ganska bra, kanske 4,5 stjärna. Kanske skulle vart bättre om lena dog.

  VA:F [1.9.11_1134]
  Rating: 3.0/5 (2 röster cast)
 2. viktor engblom Skriver:

  ja den var ganska bra, kanske 4,5 stjärna. Kanske skulle vart bättre om lena dog.

  VA:F [1.9.11_1134]
  Rating: 5.0/5 (1 röst cast)

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.