Se upp Liam

”Se upp!”, ropar Samuel till Liam när Liam pratar med gisslan som sitter i baksätet.

Det är en varm sommardag i Stockholm och året är 1990. Det är vindstilla samtidigt som det inte finns ett ända moln på himlen. Två män i 30-årsåldern syns komma gående längs trottoaren, de båda männen är klädda i svarta kostymer. Den ena mannen har blont hår och är lite kortare än medellängden medan den andre är en lång, mörk och smal man. De båda männen står utanför en bank i centrala Stockholm medan de röker varsin cigarett. ”Hur mycket är klockan?”, frågar den blonde mannen vars namn är Liam. ”två över tolv.”, svarar den mörke mannen vars namn är Samuel.
En gråhårig tant med sin lilla borderterrier kommer gående mot männen. Hon ska in i banken så Liam håller artigt upp dörren för tanten och hälsar vänligt. ”Oj tänk att så unga och stiliga män vill hjälpa en gammal tant som mig”, säger tanten med ett artigt leende. Samuel ger Liam en ilsken blick. ”Tanten kommer att få en hjärtattack, kunde du inte ha hotat henne och sagt åt henne att sticka?” Samuel använder en ton som snabbt får Liam att inse att han blir utskälld.
”Varför bryr du dig om en gammal tant som henne?”
”Man ska respektera de äldre, tänk om det hade varit din mormor, skulle du ha skickat in henne på en bank där det ska ske ett bankrån?”
Liam blir tyst och tittar skamset ner på sina skor efter at Samuel har ställt sin fråga. ”Ska vi vänta tills hon är klar då?”
”Vi kan inte vänta tills att hon är klar, klockan tolv är bevakningen som sämst för då har de flesta vakter och poliser sin lunch, därför måste det ske nu.” Samuel fimpar sin cigarett och tittar misstänksamt runtomkring för att fastställa att det inte är någon polis som iakttar dem. Liam fimpar även sin cigarett sedan ger de båda männen varandra en snabb blick för att sedan gå in i banken.
Det är en relativt liten bank, så de behöver inte så mycket bemanning. Tre stycken kvinnor jobbar i kassan, två unga och en kvinna i medelåldern. Turligt nog för Liam och Samuel så är det heller inte så många kunder på banken, en mamma med sin unga pojke, ett par i 20-årsåldern och den gamla tanten som Liam så artigt öppnade dörren för. När Liam och Samuel kommer in i banken så drar de båda upp sina Magnum 44:or. ”Det här är ett rån!”
”Alla var vänliga att stå stilla där ni befinner er så kommer ingen att komma till skada!” Liam hoppas över kassan så han kommer till samma sida av kassan som de anställda står på. ”Vem av er har nyckel?” Ingen svarar. ”Om ni samarbetar så kommer vi inte skada er, men annars så kommer vi att skjuta skallarna av er, en efter en. Säger Liam hotfullt. ”Så jag frågar en gång till, vem av er har nyckeln?” Den äldsta kvinnan räcker upp handen. Liam går fram till kvinnan och håller fram sin hand. ”Nyckeln tack.” Kvinnan lägger den i Liams hand samtidigt som hon ber honom att lugna ned sig. Liam låtsas inte om kvinnans ord utan hoppar över kassan igen och låser dörren så att ingen ytterligare ska komma in. ”Alla kunder sätt er i hörnet!”, säger Samuel och pekar till vänster. Eftersom att samtliga kunderna är rädda så gör de som han säger utan att klaga.

”Liam tar du över här?” Liam stoppar nycklarna i fickan och går över till Samuel för att vakta kunderna medan Samuel fixar pengarna. Samuel tar fram en stor plastpåse och ger den till den yngsta av kvinnorna. ”Här, fyll den här med pengar fort!” Kvinnan börjar gråta samtidigt som hon fyller påsen med pengar. ”Vad skulle era mammor säga om hon såg er nu!” Det blir tyst och Samuel vänder sig om och ser att det är tanten med borderterriern som har yttrat sig. Liam skrattar bara åt henne utan att svara något. Ungefär fyra meter från hörnet där kunderna är inklämda finns en knapp som utlöser ett larm. Mannen i 20-årsåldern rör sig sakta mot larmet men Liam ser det och skjuter bredvid mannen för att skrämma honom. ”Hörde du vad jag sa? Om ni inte samarbetar så skjuter vi skallarna av er!” Kvinnan som är ihop med den tjugoåriga mannen börjar gråta och ställer sig närmare mannen för att krama honom. Men den 20-åriga mannen säger ingenting, han bara stirrar surt på Liam. Den unga kvinnan som hjälper Samuel med pengarna ar svårt med att få upp den sista kassaapparaten. ”Liam kan du ge damen ett handtag?”, ropar Samuel.
”Det gör jag så gärna”, säger Liam med ett leende på läpparna. Han hoppar över kassan och lyckas få upp den sista kassaapparaten. Då när Samuel och Liam är upptagna så gör mannen i 20-årsåldern ett språng och lyckas trycka på knappen som utlöser larmet. Liam tittar snabbt upp och avfyrar tre skott mot mannen. Alla skotten träffar mannen i bröstet och han dör omedelbart. ”Nej!”, ropas mannens flickvän och hon springer snabbt fram till mannen. Det är ingen vacker syn när mannen ligger där på marken och hans blod flyter ut på golvet samtidigt som han flickvän håller om honom gråtandes. ”Fan! Jag sa ju inga döda Liam!”, Samuel tittar argt på Liam som av någon oklar anledning står där med ett svagt leende på läpparna. Samuel springer till kvinnan som ligger vid sin man och ropar till Liam att de tar henne som gisslan. Liam tar kassen med pengarna, låser upp dörren och springer ut ur banken samtidigt som Samuel kommer ut med flickan under ena armen. En bil åker förbi i långsam fart och Liam ställer sig framför bilen med pistolen riktad mot föraren. Föraren får panik stannar inte bilen utan gasar på extra så Liam skjuter mannen i huvet. Mannen dör och bilen kör in i bankens fönster. Liam springer till förarsidan av bilen och kastar ut mannen ur bilen och sätter sig i förarsätet. Samuel kastar in gisslan i baksätet och hoppar sedan in i fram bredvid Liam. Liam startar bilen och kör iväg i hög fart. Flickan som nu är deras gisslan gråter och skriker att hon hoppas att de båda männen ska dö en hemsk död.

”Om din man bara hade gjort som vi sagt åt honom att göra så hade inget av det här behövt hända”, Liam tittar bakåt på flickan samtidigt som han säger de ordern och siktar på henne med sin Magnum så att hon inte ska hitta på något dumt. ”Se upp!”, ropar Samuel till Liam. Samtidigt som Liam vänder sig om så ser han en lastbil men det är för sent. När krocken sker så råkar Liams vapen avfyras och flickan får ett skott i magen. Liam svimmar under några sekunder, men vaknar lika snabbt. Han tittar åt höger på Samuel och ser att Samuel har blivit spetsad i halsen av ett järnrör från lastbilens last. Samuel är död. Liam blir givetvis ledsen men han tänker ändå hur vackert det ser ut med det röda blodet på Samuels vita skjorta. Sen tittar han bakåt och ser att flickan ligger i baksätet med slutna ögon, blödande från magen. Liam klarade sig ganska bra från krocken, han fick bara en lätt hjärnskakning och spräckte sin läpp. Liam inser snabbt att han måste sticka därifrån. Han stoppar pistolen i sitt hölster, tar kassen med pengar och kysser sin vän Samuel på pannan och säger ”Adjö gamle vän.”
Stället där de krockade med lastbilen är ett öde industriområde så det är inte massa folk som omringar händelsen. Liam haltar iväg och tänker att han kommer att klara sig. Han är rik tänker han, för första gången på väldigt länge så är han lycklig. Helt plötsligt så känner han hur benen slutar röra på sig och hur allt ljud runtomkring honom bara försvinner. Han tittar ned på sitt bröst och ser hur det blöder, men han känner ingen smärta. Han vänder sig om mot bilen och ser att flickan står med pistolen riktad mot honom. Han har blivit skjuten. Han höjer sitt vapen för att skjuta flickan med sina sista krafter men han hinner inte.

 

Flickan skjuter Liam i magen och ett skott i hans ben. Liam faller ner på knä och tittar sedan på flickan i några sekunder med ett sorgligt ansiktsuttryck. Sedan så faller han ihop och dör. Flickan går fram till Liams kropp och ser kassen med pengarna. Hon tar upp pengarna och rör sig sakta bort från brottsplatsen och tänker att hon har gjort sig förtjänt av de där pengarna.

VN:F [1.9.11_1134]
2.9/5 (18 röster)
Se upp Liam, 2.9 out of 5 based on 18 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.