Betraktaren

Freya höll handen över munnen för att inte skrika. Hon stirrade på scenen framför henne och gömde sig bakom containern. Hur hade hon hamnat i den här situationen egentligen? Hon hade bara tänkt ta en genväg hem så att hon inte skulle bli sen tills kvällens film skulle börja. På vägen hade hon hört konstiga ljud och som den nyfikna människa hon var fick hon ju lov att se efter vad det var för något.
När hon kom till en gränd mellan två byggnader där det enda som fanns var en stor container, fick hon se den värsta syn hon kunnat se. Det var en man lutad över en kvinnokropp som låg i något som Freya var helt säker på var blod. Mannen som stod ovanför kroppen, hon trodde i alla fall att det var en man, höll i en kniv och flåsade tungt. Freya ville inget annat än att ringa polisen, men om hon gjorde det skulle mannen höra henne och vem visste då vad han skulle göra med henne.
Hon ryckte till när mannen rörde sig och klev av kvinnan och gick åt sidan. Han flåsade fortfarande och höll kniven med spetsen neråt, och något droppade från den. Freya ville skrika, men bet sig i läppen, så hårt att hon kände blodsmak, och tvingade sig att hålla tyst. Varför hade hon egentligen gömt sig här? Varför hade hon inte bara gått tillbaka längs vägen hon kommit och sluppit den här situationen? Hon hade faktiskt ingen aning. Men hon visste att om hon gått så skulle hon ha skuldkänslor för att hon övergett den där döda kvinnans enda chans för hämnd.
Nu kikade Freya fram och försökte se vad mannen gjorde. Han överraskade henne igen när han slängde ifrån sig kniven som landade bara några steg från Freya som kände sig illamående när hon såg blodet på den. Det blev inte bättre av att hon kände lukten av allt annat blod som blivit utspritt på marken. Mannen tog upp något ur en ficka, en mobil, och slog in ett nummer. Sen hörde hon honom tala med vem det nu var han ringt till. När hon hörde hans röst hade hon nästan svårt att tro att han nyss mördat en människa. Han lät så.. lugn, behärskad. Och så mänsklig. Hon hade nästan förväntat sig att han skulle väsa med en röst som lät som ett monsters.
”Jag behöver en tjänst av dig” Sade mannen nu med en kylig röst. Det var ingen fråga, det var en order. ”Om någon kommer och frågar vad jag gjorde vid den här tiden, så säger du att jag var hos dig och vi hade bara en helt vanlig killkväll, okey? Om du inte gör som jag säger så ska jag visa din fru och dina döttrar vad du egentligen tycker om små 10:åringar.” Sen tystnade han och lyssnade på vad mannen i luren svarade. ”Tro inte att du kan lura mig, jag vet att din fru och barn är borta över helgen, så du kan inte slingra dig med det. Du gör som jag säger annars vet du hur det slutar!” Avslutade han och slängde igen luren. Under hela samtalet hade hans tonart inte höjts det minsta, även fast det var tydligt att han var irriterad och hade till och med hotat den stackars mannen i luren. Fast det verkade som om den ”stackars mannen” var pedofil, men ingen förtjänade att bli indragen i ett mord sådär.
Hon höll andan medans mördaren lade ner mobilen och lyfte upp den stackars kvinnan och höll henne i sina armar ett tag, han verkade titta på henne . ”Du kanske se bra ut, men du var lika tråkig som alla andra.” Fnös han. Sen vända han sig, till Freyas fasa, om och gick mot containern. Fan, nu skulle han inte kunna undgå att se henne! Hon famlade bakom sig efter något, vad som helst, att försvara sig med! Hon kände något kallt och runt mot sina fingrar, en flaska! Hon grep tag i den och höll den hårt medans hon såg hur mannen kom närmare och närmare, kvinnan verkade tung för honom, tänkte Freya ironiskt.
Nu såg hon bättre hur mannen såg ut, innan hade han bara stått i skugga. Han hade ett smalt ansikte, men såg ganska trevlig ut, kanske runt 30. Han var orakad och hade lite blodfläckar i ansiktet. Han såg så.. mänsklig ut. Förutom ögonen. De var kalla, och grå, som stål. De om något var omänskliga.
Han var framme nu, bara några steg bredvid Freya. Hon hade helt slutat andas. Plötsligt tittade han ner, hans kalla ögon mötte hennes. Han stelnade inte ens till, ändrade inte en min. Han bara lugnt mötte hennes blick som om han hela tiden vetat att hon fanns där. Det enda som röjde hans förvåning, eller ilska, var att hans ögonfärg blev en aning mörkare. Sen så log han ett mjukt leende som gjorde att Freya fick gåshud och blev räddare än hon varit innan, om det ens gick.
”Har du haft det trevligt under showen?” Frågade mannen lågt och med mjuk, spinnande röst. Freya kunde inte svara, hon kunde bara svälja och krama hårdare om flaskan.
”Om du bara låter mig lägga ifrån mig det jag har i händerna, så ska jag snart ta mig tid för dig vännen.” Fortsatte mannen och Freya kunde inte låta bli att märka att han lät bli att säga något om att det var en död kvinna han hade i händerna, och att han sedan tänkte göra samma sak med Freya. Hon tittade skräckslaget på honom medan han tog ett bättre tag om kroppen och började försöka häva över den i containern.
”Hur gammal är du egentligen? Runt 23? Du är nog en av dem som ser äldre ut än du är..” Småpratade han medans han tog i. Freya var chockad. Hur kunde han prata med henne om hennes ålder när han tänkte mörda henne? Nu blev hon arg. Hon vägrade dö i en galen mördares famn och sen bli slängd i en container! Hon var värd mer än det!
”Hur vågar du.. Hur vågar du prata med mig och behandla mig som om allt var bra.. Vad tar du mig för egentligen?!” Fräste hon åt honom. Hon stirrade arg på honom medan han hävde över den döda kvinnan ner i containern och hur han sedan vände sig mot henne. Han böjde sig långsamt ner, plockade upp kniven som låg vid hans fot. Freya kastade förtvivlat flaskan hon hade i handen, men mannen var snabbare. Han slog undan flaskan med handen i en snabb rörelse och log slugt. Nu började ilskan övergå i en rädsla så stor, att hon kände för att kräkas. Hon pressande sig mot väggen för att komma längre bort.
”Därför, vännen, att både du och jag vet, att du inte har en chans.” Svarade han och höjde armen.
Så såg hon på, medan han skrattande stack kniven i henne.

VN:F [1.9.11_1134]
3.7/5 (6 röster)
Betraktaren, 3.7 out of 5 based on 6 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.