När allt går snett

Erik är andfådd och svettas. Klockan är tjugo före nio och han närmar sig skolbyggnaden. Han är genomblöt för det är en regnig och ruskig måndagsmorgon. Erik svär för sig själv, för han glömde att ställa in väckarklockan kvällen innan. Han tycker inte om att komma för sent till lektionen för då gör hans ”klasskamrater” narr av honom. ”Se där kommer fattiglappen åter för sent, har inte ens råd att köpa en väckarklocka”, brukar de säga. Erik vågar inte säga emot de andra för då gör de bara mera narr av honom.

Erik knackar på dörren. Det tar flera sekunder innan dörren öppnas. Där står Betsy med sitt vackra blonda hår. Erik tackar och går in i klassen till sin pulpet bredvid Robert. Robert är den enda i klassen som Erik gillar. De har känt varandra sedan lekskolan då de träffades på balettlektionen. Nu tio år senare går de i samma gymnasium och dansar parbalett tillsammans.

– Nog kommer du väl till träningarna ikväll, vi måste bättra på våra piruetter, säger Robert.

– Pappas gamla Pappatunturi skärd så ja slipper inte till träningarna ikväll, svarade Erik sorgset.

– Fy sjutton Erik, min pappa körde i sin ungdom med Pappatunturi, uppdatera det skitet redan, sade Robert bittert.

– Du vet att ja bara har en tjubicka i plånboken och den går till veckoslutets fest såklart.

– Okej då, pengarna går ju ändå till ett gott ändamål. Har du några speciella planer för veckoslutet, viskar Robert för han märkte att lärarinnan följde med deras diskussion. Men det var för sent. Lärarinnan sade på skarpen till pojkarna och skiljde dem åt. Erik blev flyttad till pulpeten bredvid Nisse och hans gäng. Erik ville inte bli flyttad här för det luktade starkt till röd Nortti runt gänget. Resten av lektionen gick tyst.

Lektionen tar slut och Erik går raskt mot dörren. Han lägger märke till Betsy som går framför honom. Betsy leker med sin iPhone 5S och har som vanligt sina spändaste jeans på sig och hur Erik än försöker hålla imot så får han en erektion. Och såklart så märker Nisse detta.

– Vad är det här, utbrister Nisse aggressivt. Får du stånd när du stirrar på min bruds bak? frågar han.

Erik stelnar till och rodnar.

– Nej, nej, inte alls, stammar Erik. Klasskamraterna runt Erik skrattar hysteriskt och Erik går med tårarna i ögonen bort. Robert följer efter Erik för att trösta honom fastän Robert egentligen själv också tyckte att situationen var rolig.

– Ta det lugnt nu, inte är det så farligt, säger Robert tröstande. Ingen kommer ihåg om saken mera på festen på veckoslutet.

– Ja, det hoppas jag verkligen, annars blir det ingen rolig fest, svarar Erik med gråten i halsen.

– Det lovar jag, det blir ännu årets fest på veckoslutet.

Resten av veckan går lugnt och fint. Erik har inte hamnat ut för andra pinsamma fall och ingen har kommenterat saken något mera. Erik är glad att han inte fått höra något mera och ser fram emot festen ikväll. Han går till Robert för de skall träffas före festen. Erik har på sig sina finaste jeans, men till och med de är trasiga i jämförelse med Nisses och hans gängs kläder. Det är överraskande hur varmt det är, fastän det är så sent på året. Han funderade länge om han skulle sätta på sig sin morfars gamla svarta läderjacka. Han valde ändå att lämna jackan hemma. Han svänger in på Roberts gård och går fram till dörren. Han knackar på dörren och hör Roberts hund skälla. Han har alltid varit rädd för Roberts rottweiler. Man hör Roberts röst tystna ner hunden, före han öppnar dörren.

– Moro! Int skrämd väl Brutus dig? frågade Robert med ett grin i mungipan.

– Nej int alls, inte är jag rädd för Brutus, svarade Erik, fastän både visste att det var en lögn.

– Är du färdig inför kvällens fest? fortsätter Erik. 

– En självklarhet. Har du ölen i väskan?

– JO! EN TOLPPA ME OLVI!

– Sccchhhh! Lite tystare, faare blir sikafitti om han får höra att det dricks alkohol på festen. Hur har du råd med en tolppa?

– Jag lurade pappa att ge mig pengar. Jag sade att jag behövde pengarna till nyaste modellen av balettossorna.

– Sneaky shit, man! YOLO!

Roberts pappa kommer till farstun.

– Hoppa in i fiestan då pojkar, så kör ja er till festlokalen.

Erik har aldrig gillat Roberts pappa, eftersom han alltid luktar gammalt brännvin. 

– Vi åker iväg, så jag kan njuta några öl då jag ser på Jokerit-HIFK. Hoppas det blir en likadan triller som förra året, då Ben-Amor slog Peltonen ner.

Pojkarana slår sig tysta ner i Fiestan före Roberts pappa kör iväg. Resan går snabbt och om cirka tjugo minuter anländer de till festlokalen.

Erik och Robert har aldrig varit på lokalfest tidigare. De vet inte riktigt vad man skall göra där. När de går in, ser de flera personer från deras gymnasium på dansgolvet. Erik och Robert hade inte ännu druckit något, så de bestämde sig för att sätta sig vid bordet. De har ingen social kontakt med andra. Ingen hälsar på dem, ingen bjuder dem till dansgolvet. Poikarna ser tysta på varandra och säger ingenting. Det här är inte vad de hade förväntat sig. Erik frågar Robert tyst om de skall gå och dansa. Robert lyser upp.

– Fin idé! Vi kan visa upp vårt nya balettnummer.

Erik är lite skeptisk, när alla andra shufflar och twerkar på dansgolvet. Han tror inte att balett är coolt mera, men han tar risken. De går upp till dansgolvet och förbereder sig. De börjar dansen med vackra och fina piruetter. Erik märker att alla börjar se på dem och för en sekund tror Erik att det här skulle lyckas. Men sedan tystnar musiken och lamporna sätts på. Alla stirrar på Erik och Robert och börjar gapskratta.

– Sidu fatilappen och Robert är ett par! Har du stånd nu också Erik när du dansar med Robert? ropar Nisse ut från andra sidan av dansgolvet och alla skrattar hysteriskt. Erik och Robert vet inte vad de skall göra eller säga. Erik känner hur en tår går till hans öga. Han gör allt för att hålla emot tårarna, men kan inte kontrollera det heller.

– Men Erik, vad har du fått till STÅND? utbrister Betsy.

Det var som ett slag i Eriks ansikte. Han stormar ut gråtande, medan han hör hur resten av festfolket skrattar. Robert följer med Erik ut. Robert som inte tog saken lika allvarligt som Erik försöker åter igen trösta honom.

– Bry dig inte om de andra, vi har ju varandra, säger Robert tröstande.

Erik som tidigare bara varit ledsen blev alldeles röd i ansiktet, hans nävar knöts och hans blodådror svällde upp. 

– Det här är ditt fel Robert! FATTAR DU DET! Ja visst att det var en dålig idé att dansa bögbalett.

– Bögbalett?! Vi har dansat balett lika länge som din morfar varit död. Säger Robert förhastat, men sekunden efter ångrar han det han sagt.

Erik blir chockad.

– Jag vill inte se dig mer Robert! FÖRSVINN.

Erik springer bort från situationen, han springer tills han inte mer ser eller hör Robert. Det är en lång väg hem, men Erik bestämmer sig för att gå hem. Medan han går hinner Erik fundera på sitt liv. Han märkte plötsligt att han inte längre hade vänner kvar. Han sade sakta för sig själv att han skulle sluta dansa balett, hoppa av gymnasiet och aldrig träffa Robert mer.

VN:F [1.9.11_1134]
3.4/5 (19 röster)
När allt går snett, 3.4 out of 5 based on 19 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.