En oväntad kärlek

Adam har just kommit hem från vårens sista skoldag och det känns tungt i kroppen trots att det är sommarlov. Det är saker med hans kompisar som oroar för det senaste har han känts sig utanför i skolan och han vet vad mycket kul alla hans klasskamrater kommer göra på lovet. De finns dock en sak som i alla fall får huvudet på andra tankar och det är den nya tjejen han träffade förra helgen. Det var en sådan där händelse som ingen tror händer.  I alla fall så var det ganska otroligt. Det var på matchen i lördags som hans gamla vän Lisa hade börjat snacka massor med honom. Adam brukar vara blyg så det var en glad överraskning att Lisa började prata med honom.

 

Det betyder säkert inte så mycket har Adam tänkt men den där känslan att tänk om hon gillar mig snurrar alltid runt i sådana här lägen även om inget har hänt innan i sådana liknande lägen. Adam satte sig vid datorn och loggade in på facebook. Inget hade hänt och han suckade djupt och lade sig på sin halvmjuka säng och grubblade vidare på Lisa. Det är en snygg tjej och jag är ingen snygg kille alls. Bara blyg och tråkig. Ingen tjej vill ha mig så varför skulle Lisa vilja det då?

 

Adam hade svårt att sova den kvällen. Han tänkte återigen på alla kompisar som inte hört av sig och vad han ska göra i sommar. Han tänkte vidare på bråket med Kalle och hur det ballade ur. Kalle som fortfarande inte har hört av sig efter den där kvällen. Det som skulle bli en kul kväll med film slutade med att kontakten bröts och den långa vänskapen sen första klass bröts. Det var en av Adams bästa kompisar.

 

Adam insåg att han måste ha somnat bort från tankarna på Kalle och vaknade av att det var mat i köket. Maten var god men det var ändå svårt att få ner pastan när tankarna var över honom igen. Han såg på sin lillasyster och tänkte på alla bekymmer hon haft den senaste tiden. Han insåg att hans problem ändå var ganska små. Adams lillasyster hette Moa och hade allvarliga fel på hjärtat och hade under den senaste tiden varit mycket på sjukhuset. Adam insåg i det ögonblicket att hans små bekymmer med vännerna inte var så farliga egentligen och försökte tänka att tiden gör det mesta bättre.

 

På kvällen tänkte han inte på sina kamrater lika mycket utan tankarna gled över på tjejer och denna kväll var det Lisa som dök upp. Hon hade varit väldigt trevlig den dagen och blev allt trevligare och sötare ju mer Adam tänkte på henne. Lisa har allt det där en tjej behöver, hon är snygg, trevlig och väldigt social. Det var den bilden Adam målade upp av Lisa. Tänk om hon är intresserad. Då kunde vi bli tillsammans och en tjej har jag drömt sen sjuan. Nu går jag andra ring så det hade varit något underbart om hon var intresserad.

 

Han vaknade tidigt nästa morgon och minns att han drömt om Lisa. Han drömde att han var ihop med Lisa och att de var på bio och satt och hånglade till en romantisk film.  Att vakna från drömmen var det värsta Adam gjort på länge men tankarna om Lisa försvann inte. De bara växte och han kände hur det bubblade i kroppen. Tänk vad lite hon sa egentligen och tänk vad liten chansen är att det är för att hon gillar mig. Men det finns en liten chans i alla fall.

 

Lisa vaknade tidigt den morgonen, Hon gick upp och tog en dusch och åt frukost innan hon gav sig iväg till skolan i regnet. Hon hade gått på bussen och hunnit ungefär halvvägs till skolan när bussen fick motorstopp och allt hon kunde göra var att promenera de tre kilometrarna som var kvar till skolan. När hon äntligen kommit fram, kall och våt och 30 minuter sen var allt hon fick världens utskällning av hennes lärare i historia. Gunnar var riktigt arg och Lisa kunde inte förstå varför. Bussen hade krånglat berättade hon men fick inget gehör hos den stränga historieläraren.

 

Lisa kände nästan hur tårarna kom och tänkte redan nu på den roliga träningen ikväll. Det skulle bli kul, det visste hon men hon anade inte vad som skulle hända mer den här dagen. Det var en mardröm att sitta på Gunnars predikan om Antikens gudar. Hon satt själv i mitten av klassrummet som vanligt. Hon hade varit utanför i skolan ända sen sjuan. Gymnasiet som skulle bli så kul med nya vänner hade alla sagt till henne men inte blev det så. Rasterna var värst. Då stack de andra tjejerna bort till kiosken men det gillade inte Lisa så allt hon kunde göra var att sätta sig på en bänk och ha tråkigt. Ibland läste hon eller kollade på mobilen men läsa var ju lite skamligt så ofta lät hon bara tiden gå.

 

Dagen släpade sig fram och sista lektionen var extra seg. Mattelärare Karl berättade om Pytagoras sats men Lisa gillade inte matte så det gjorde bara lektionen ännu segare. Den tog i alla fall slut och Lisa stack snabbt till bussen. Klockan hade just passerat tre. När Lisa kom hem lade hon sig på sin säng med de lila lakanen och somnade, Hon började drömma om killar och plötsligt satt hon med en snygg kille och chillade i solen. De skulle precis kyssa varandra när hon plötsligt vaknade och var tillbaka i all skit. Hennes relation till killar hade aldrig varit särskilt stor men hon var inte blyg heller för den delen. Hon hoppades förstås hitta en kille men hon visste inte var för i hennes klass gick det bara idioter till killar.

 

Det blev kväll och Lisa cyklade glad i hågen mot fotbollsträningen och kom på vägen dit att tänka på hur många goa killar det var med i laget. Det spratt inom henne och hon tänkte hur tur det var att hon hade sin fotboll. Annars hade hon nog inte orkar med skolan alls. Bara en sådan sak. Hon kom dit i god tid som vanligt och upptäckte att Adam var där. Hon hejade glatt och log. Han hejade och log ett lite blygt leende. Hon frågade hur han mådde och log ännu mer. Det är bra svarade Adam och frågade hur Lisa mådde. Lisa svarade att även hon mådde bra och det hela kändes lite stelt så Lisa skojade lite och sa att det var värst vad du var i god tid. Hon lade snabbt till att det var ju smart och att hon själv alltid ar det. Adam rodnade direkt såg hon och han skrattade lite och höll med. De log mot varande och hon såg hur Adam riktigt sken upp. Lisa såg Adam i ögonen och trots att de knappt kände varandra så trodde Lisa at båda tänkte på precis samma sak.

 

Den kvällen hade Lisa svårt att somna. En viss Adam snurrade runt. De hade ju snackat en stund innan träningen och trots att det blev lite stelt så kände Lisa hur spännande tillvaron hade blivit. Adam var ingen idiot som killarna i hennes klass utan han var charmig och snäll. Lisa kunde fortfarande inte sova och läste i sin kärleksroman till ögonlocken äntligen blev tunga och hon somnade.

 

Adam vaknade på morgonen och kände sig trött men så fort Lisa dök upp i huvudet så piggnade han till och han stack upp ur sängen. Han duschade, käkade frukost, borstade tänderna och gav sig ut i höstvädret. Han gick mot bussen och började klura ut nästa tillfälle att möta Lisa. Mötet med henne dagen innan hade satt igång tankarna och som alltid då man är intresserad av en tjej känns det som att detta fall hade så goda chanser att uppfyllas. Men det var inte bara så för denna gång var det även det att det var hon som började snacka och skämta vilket var intressant.  Han kom fram till att nästa möte med Lisa skulle vara om tre dagar, På fredag när det var träning och Adam kunde inte vänta till den dagen.

 

Men dagarna gick fort trots allt och det blev fredag. Adam cyklade iväg till träningen och var även idag i god tid och men han såg inte Lisa ännu. Han var väldigt tidig och de yngre grupperna hade inte ens avslutat sin träning än. Men precis då kom Lisa cyklande och log mot honom. Adam blev alldeles varm inom sig och log tillbaks. Lite mer synligt och lite mer äkta den här gången. Lisa var den där tjejen som Adam trodde hade allt. Hon var snygg, snäll och glad. Hon hade allt helt enkelt. Mer han inte tänka förrän Lisa frågade med lite darrig men ändå trygg röst om han ville ha en kram. Adam nickade och direkt kom Lisa och lade armarna om honom. Ingen annan hade ännu anlänt till träningen och det blev inte bara en kram utan de fortsatte att kramas och Adam trodde inte det var sant. Tiden hade stannat när Lisa frågat. Men snart var det över och folk kom och träningen var snart i full gång.

 

Den kvällen låg Adam länge och tänkte på Lisa. Tänk att hon velat krama honom. Detta var mer än han någonsin vågat hoppas på och han föreställde sig Lisas läppar mot hans. Han tänkte att det nog var omöjligt men drömmarna skenade iväg och när han somnade började han drömma om Lisa och hur de var ihop och satt på en bänk och hånglade. Nästa morgon gick han till skolan och det var inte roligare idag att traska till caféet och sätta sig med en kopp choklad och ha tråkigt. De tuffa grabbarna som förvisso inte var så tuffa stack till rökrutan och töntarna satt med något nördigt dataspel. Ingenstans passade han in utan han hade alltid känt sig annorlunda. De enda som han trivdes någorlunda med var tjejerna men det kändes ändå alltid sådär att umgås med dem.

 

Adam kände sig glad när satt på bussen hem. Lisa var ju det nya hoppet som ville kramas med honom. Det var en så härlig känsla att hitta någon man kände verkade vara lik en själv. Då han kom hem slogs han av iden att söka upp Lisa på facebook och funderade på väg från busshållplatsen på hur kul det skulle vara att chatta med Lisa. Han kom hem och startade den sega datorn som kändes ännu segare idag. Då han loggade in på facebook såg han en ny vänförfrågan uppe i hörnet och vem var det ifrån? Lisa var det och hon hade dessutom skrivit ett snällt meddelande för att Adam helt säkert skulle känna henne. Adam accepterade förfrågan och såg att hon var inloggad. Han skickade iväg ett hej och en smiley och Lisa svarade direkt med samma sak och undrade hur läget var med honom. Han svarade bra och ställde samma fråga varpå Lisa plötsligt sa att hon tyckte han var snygg. Adam blev varm. Ingen tjej hade sagt så förut så även om det var en lite grej så blev han kokhet inombords. Utan att tänka skickade iväg ett hjärta men precis då det var skickat ångrade han sig och tänkte vad fel det kunde bli. Svaret dröjde och det knöt sig i magen på Adam.

 

Lisa var alldeles chockad. Det kom så plötsligt och det betydde mer än något annat just nu. Adams hjärta betydde inte bara kärlek. Det betydde kanske också lycka många år framåt. Hon svarade efter att ha lugnat sig en smula med ett hjärta och skrev och frågade lite lurigt om detta var början på något stort. Adams svar dröjde men när det kom trodde Lisa att hon skulle spricka. Adam skrev att han absolut både trodde och ville det och frågade samtidigt om de skulle gå på en dejt. Lisa sa ja direkt och var oerhört glad över sin nya vän och nu även kärlekshopp. De bestämde sig för att ses redan på fredag och så blev det.

 

Lisa satt på sitt favoritkafé och framför henne satt Adam. Hon såg honom djupt in i ögonen och han log. Detta var inget varken Lisa eller Adam vågat hoppas på för bara en vecka sen. Lisa berättade om hennes skola med alla jobbiga raster och trista kamrater och Adam såg att hon blev tårögd när hon berättade. Det gjorde att han kände sig tvungen att trösta Lisa. Adam reste sig och gick direkt fram och kramade om henne. Hårt. De släppte inte varandra förrän Lisa viskade att det var OK. Båda hade gillat kramen och Lisa tänkte ändå att skolan var en skitsak jämfört med Adam.

 

När de fikat klart gick de mot parken och snart grep Lisa tag i Adams hand. Den värmde och de kramade varandras händer hårt. Detta har jag drömt om sen mellanstadiet sa Adam. Ja, och ändå har det bara börjat fyllde Lisa på. Jag är så glad att du finns Adam. Jag undrar redan vad jag skulle göra utan dig. Åh, tänk inte på det, jag kommer inte överge dig. Du är min och ska vara det alltid. Tack Adam. Säger du det så får det bli så.

 

Lisa såg en bänk under en stor ek och de slog sig ner.  Lisa lutade huvudet mot Adams axel och han lade armen om henne. De satt så länge och berättade om alla öden de gått igenom i skolan och hur de längtat efter kärlek. Deras historier var likadana nästan och Lisa var övertygad om att detta var början på något riktigt stort.  Solen började gå ner på oktoberhimlen och havet glittrade av solstrålarna. Det var då Adam återigen såg Lisa rakt i ögonen och denna gång närmade han sig henne med huvudet. Hon fattade signalen och deras läppar möttes i samma ögonblick.

 

Det har gått en vecka på sommarlovet och Adam har just vaknat. Han funderar på det som hände igår och han tror verkligen att det är en dröm. Men det är det ju inte. Han är alldeles uppslukad av Lisa som sitter fast i huvudet. Han njuter även av att hösten är långt borta och att han nu när Lisa kommit kan glömma sina problem med vännerna. Han lär ha saker att göra i sommar!

 

Adam går ur sängen och tar på sig ett par slitna jeans och en t-shirt innan han går ut i köket och äter frukost. Han skiter i att duscha eftersom han tränade igår. Då inser han plötsligt hur tyst det är. Ingen har sagt ett ord och ingen har synts till heller. Och han märker att det måste bero på något. Då kommer hans mamma som heter Karin ut ur vardagsrummet och Adam ser direkt att hon har gråtit. Hon ser helt förstörd ut och Adam förstår att något måste ha hänt. Han frågar försiktigt vad det är och mamma svarar samtidigt som hon börjar gråta igen att morfar gått bort. Luften går ur Adam och tårarna kommer även hos honom.

 

Adam tänkte på sin morfar. De brukade alltid skratta åt samma saker och så tänkte han på hur de brukade träffas och hur roligt det hade varit. Rune som han hade hetat hade blivit 71 år. Adam trodde att han skulle bli minst åttio så det var en svår chock. Han hörde hur mamma skrek inifrån vardagsrummet och nu forsade tårarna ner för Adams kinder med. Hans älskade morfar skulle aldrig mer återvända. Inte förrän de sågs i himlen. Han gick in på sitt rum och tänkte på när de firat morfars 70-årskalas och hur pigg och frisk han hade varit då. Men saker kunde ändras fort och det var vad som hänt nu.

 

Han lade sig på sängen och grät. Det blev inte lättare när han tänkte på mormor som måste ha det allra värst just nu. Adam grät och grät ingen i familjen hade tid med honom utan alla var lika ledsna. Då plingade Adams telefon till. Han tvekade på om han orkade kolla var det var men han gjorde det och när han såg vad det var så släppte ändå mycket av den sorg han kände.

 

Lisa skrev och undrade hur han hade det. Han svarade och berättade allt om sin morfar som gått bort och om att han låg och grät. Han lade till ett jag behöver dig nu. Lisa svarade direkt och verkade tagen hon med. Hon lade till att Adam var en stackare och att allt skulle bli bättre. Hon avslutade med ett hjärta och det fick Adam att nästan glömma morfar Rune en stund. Han skrev bara ett hjärta. Mer orkade han inte nu och han visste att Lisa inte begärde något mer. Hon svarade och frågade om han orkade träffa henne senare. Han sa ja och undrade hur de skulle ses. Hon föreslog Liseberg. Vilken bra ide fick Adam iväg plus ett hjärta. De bestämde tid och Adam hann pusta två timmar innan han tog vagnen in mot staden.

 

De möttes vi korsvägen och gick mot ingångarna. Adam hade glömt att tvätta ansiktet efter att han hade gråtit men brydde sig inte utan visste att Lisa förstod precis var det var. Inne på Liseberg köpte de åkband och gick mot Balderköerna. Adam hade haft en tuff morgon och först nu var tankarna tillbaka på kärleken och lyckan mellan honom och Lisa. Han njöt och precis när han tänkte de bästa tankarna kände han Lisas hand mot sin och han grep tag i den och höll den hårt. De sade inte så mycket men det behövdes inte. Båda var lika lyckliga. Båda hade suttit mycket själva i skolan och detta var vändningen.

Lisa var alldeles ifrån sig. När hon fått reda på att Adams morfar hade dött så hade hon inte kunna släppa tanken på hur mycket hon skulle trösta Adam nu. Det skulle leda till så mycket underbart att Lisa nog inte förstod. Hon skämdes lite men Adam behövde ju inte få reda på det. Hon hade tänkt mycket på Adam sedan den där dejten som lett till precis det man bara kunnat drömma om. En kyss. Lisa hade aldrig kysst en kille förut och hon var imponerad av hur duktig Adam var på att kyssas. Lisa trodde hon skulle svimma när hon tänkte på alla de gånger hon och Adam skulle kyssas. Och hon visste allt hur mycket Adam gillade henne.

 

De gick in i kön till Balder och ställde sig i den 30 minuter långa kön. Lisa såg ett par som hånglade en bit bort i kön och blev alldeles till sig. För ett år sen hade hon varit här och sett samma sak och mått skitdåligt men nu gick tankarna helt annorlunda. Hon njöt. Inget slog detta och hon kunde inte drömma om mer. Ändå visste hon att detta bara var en liten början på något bra mycket större och att det som hänt skulle vara småsaker inom några veckor.

 

De närmade sig balder- tågen och höll handen. Då började Adam gråta och Lisa kom på att det måste vara hans morfar som han grät över. Hon tvekade inte utan kramade om honom hårt direkt men han fortsatte att gråta. Lisa fick känslan av att han började inse vad som faktiskt hade hänt och släppte inte taget om Adam. Till slut lyfte Adam huvudet och såg med en fullständigt förstörd blick på Lisa som även hon var nära att börja gråta. Det var när de stod där och såg varandra i ögonen medan balder- vagnarna dundrade förbi ovanför dem som Lisa tog mod till sig och kysste Adam. Deras andra kyss slog deras första i längd men framförallt i känslor. Adam var ledsen men han tänkte hur livet hade varit utan Lisa nu och det gav honom svindlande känslor. Lisa fortsatte och de var snart framme vid Balder.

 

I tåget höll de handen och när de nådde toppen sa Adam utan att tänka. Jag älskar dig. Lisa blev varm och åket kändes som det bästa hon gjort i sitt liv. De skulle vara på Liseberg hela dagen så även här är detta bara början. De gick ut från Balder och vidare mot Kanonen där det var kortare kö. De började berätta om sina klasser i skolan och båda blir lika förvånade när de hörde om den andres bekymmer.  Lisa sa att normalrasten för henen var at sitta själv och lyssna på musik medan vännerna stack och rökte. Stackars dig sa Adam. Själv har jag aldrig passat in, har inte velat blanda mig med töntarna och inte heller passat med de dumma som ska föreställa häftiga. Lisa var ledsen för Adams skull men någon känsla var glad åt det för det här betydde att Adam nog skulle hålla fast vid henne.

 

Lisa frågade Adam om morgondagen och han svarade att han inte hade något varken imorgon eller kommande veckan. Ska bara besöka mormor någon gång vet jag sa Adam. Trevligt, jag har typ inte heller något sa Lisa alldeles lycklig. Vad bra då sa Adam allvarligt samtidigt som han log mot Lisa och såg henne rakt in i ögonen. Det dröjde sen inte länge innan deras tredje kyss kom och Lisa tänkte att hennes liv hade vänt. Från en mardröm utan riktiga vänner till i ett förhållande med världens underbaraste kille. Hon fick känslan att detta var början på något riktigt stort och anade även att Adam tänkte samma sak.

 

Adam hade just kysst sin nya tjej för tredje gången och var lättad att han kunnat kyssa Lisa. Han hade aldrig kysst en tjej innan. Eller bara någon lätt puss på någon klassresa på mellanstadiet men inte som detta. Han var förvånad över hur härligt det var. Han visste väl att en kyss var underbar i rätta tillfällen men inte som detta. Lisa var även duktig på att kyssas. Mycket bättre än vad han själv var. De åkte Kanonen som var lika skakig och snabb som vanligt. Han gillade inte kanonen men sa inget till Lisa om det.

 

Efter Kanonen drog de till Burger King och käkade. Adam tog en stor hamburgare och Lisa en lite mindre. De satte sig och pratade vid ett rött bord och kom snart in på deras nya förhållande. Adam frågade Lisa vad hon hade för känslor nu. Lisa svarade med ett skratt att det finns det inga ord för. De kysste varandra igen innan de hämtade sin mat. De åt och pratade och den ena historian var mer gripande än den andra när de hörde varandras öden. Adam kunde inte förstå detta. Det var som att en på hundra blev sann plötsligt. Allt stämde ju så perfekt.

 

När de ätit och pratat en stund reste de sig oh gick mot Flumeride. Adam köpte två glassar på vägen och de slank snabbt ner i junivärmen. Kön till Flumeride var kort eftersom barnfamiljer och sådant folk börjat gå hem. De fick en båt för sig själva och Adam satte sig längst bak. Då Lisa satt sig höll han om henne hårt och hela åkturen blev något alldeles speciellt för de båda. Efter flumeride stack de upp på berget och gav sig på höjdskräcken. Lisa hade inte åkt den innan och var lite orolig men Adam sa att det var bara kul att åka och så blev det.

 

När de åkt ytterligare sju saker var de nöjda och rörde sig hemåt. De gick mot korsvägen och pratade på. Adam var glad över att de hade så mycket att prata om för det var ingen självklarhet när det gällde tjejer. Lisas buss kom om sex minuter och Adams spårvagn om nio minuter så de fortsatte prata och log mot varandra. Aldrig har jag varit så här lycklig sa Lisa. Adam svarade inte jag heller med en kyss. Mer blev det inte förrän Lisas buss rullade in och Lisa kramade och kysste Adam så mycket hon kunde och försvann in i bussen. Hon vinkade glatt och snart stod Adam ensam vid korsvägen och såg Lisas buss försvinna bort.

 

Spårvagnen kom och Adam gick på och stämplade resan som gick på 45 kronor. Inga vettiga priser har västtrafik men det tog ändå upp en mycket liten del av huvudet på honom nu.. Han kom snart hem och satte sig och loggade in på facebook. Han loggade snart ut eftersom inget kul hänt och gick och lade sig. Han tänkte länge på Lisa och hur fin hon var innan han till sist somnade.

 

Adam vaknade sent morgonen där på och gick upp, duschade och åt frukost.  Adams mamma kom då gående och sa att hon blivit uppsagd från jobbet på grund av ekonomisk kris i företaget och att hon inte visste vad hon skulle ta vägen. Som om det räckte med Att Rune gått bort sa Adam. Precis sa mamma samtidigt som hon började gråta. Jag har ett jobb på gång i alla fall sa mamma. Har ju vetat vad som råder på jobbet. Vad bra då sa Adam. Men dessvärre ligger det i Stockholm och eftersom jag är enda personen som drar in pengar måste vi nog flytta dit. Luften gick ur Adam och han tänkte direkt på Lisa. Skulle de inte få bo i samma stad mer? När kan vi behöva flytta tror du? Ja, det är svårt men jag har kollat på hus och vi kan nog få en lägenhet inom två månader.

 

Lisa vaknade och var alldeles ifrån sig efter gårdagens händelse. Hon öppnade mobilen och såg att Adam skrivit till henne. Glatt öppnade hon det men det hon läste snodde snabbt den känslan. Adam skrev att i augusti skulle han flytta till Stockholm för att hans mamma förlorat sitt jobb här i Göteborg. Luften gick ur Lisa och hon gick från glad till ledsen. Hon ville egentligen vara mogen men svarade bara ett ledset men jag överlever ju inte utan dig och en ledsen gubbe.

Adam svarade snart att han kände precis detsamma och att detta inte fick förstöra kontakten de fått. Jag lovar att vi ska få ses tillräckligt sa Adam. Jag ska för fan se till det. Jag lovar. Jag älskar dig så mycket så du fattar inte. Lisa svarade att hon ville ses ofta. Hur ska det gå när du bor i Stockholm frågade hon. Jag vet väl inte men jag ska lösa det. Jag överger inte dig. Det går inte. Puss.

 

Av: Arvid Hammar

VN:F [1.9.11_1134]
3.9/5 (12 röster)
En oväntad kärlek, 3.9 out of 5 based on 12 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.