Att fika i tystnad

Att fika i tystnad är ett fenomen som oftast inträffar på industrier. Att fika i tystnad händer oftast på en industri där personerna som ingår i fikastunden arbetat på platsen sedan stenåldern.

Att fika i tystnad är oftast en bieffekt av en väldigt tryckt stämning.

Att fika i tystnad har oftast en mix av sex olika personer, ibland kan mängden personer variera, det beror vilket skift man då är inne i. Att fika i tystnad kan ske i alla stadier av ett 5-3 skift.

Första personen är den med pondus, oftast en gubbe i sina äldre dagar, han lider av en smärre fetma och har arbetat på platsen ifråga sen urminnestider. Bestämd plats i fikarummet.
Den andra personen är en gammal kärring också hon väldigt satt, arbetat på platsen precis lika länge. Äter oftast A-fil med kaffe och suttar ljudligt blend menthol utanför jobbet på morgonen. Också hon fast plats.
Den tredje personen är en medelåldersman med lössnus och ”saab-suger” tisha. Tishan har blivit lite liten de senaste åren så nu är den en exemplarisk magtröjja. Lättöl och ett lektyrmagasin till lunch i takt med ljudligt skratt och rinnande snus. Flyttbar fast plats.

De tre först nämnda här är grundpelarna i vårt Svenska samhälle. Det är dessa som alltid arbetat och slitit på våra industrier. Personen ett och två har alltid röstat på Socialdemokraterna och kommer alltid att göra. Person tre har också alltid röstat på sossarna tills för några år sedan då han blev missnöjd med att chefen sa till honom att skippa ”låt mej säjja negerboll” tishan. Samt att de drog ner på gratis chokladbollar i kantinen. Då röstade person nummer tre på Sverigedemokraterna och valde att gå med en tisha med trycket ”ÅkEsSoN” på, det han inte visste var att det var reklam för vinet Åkesson.

Den fjärde personen är en medelålders svensk man med rötter i mellanöstern. Blir ofta anklagad för att bränna sprit hemma. Vilket han använder till sin fördel, det är ju lite extra manligt att bränna sprit, det vet ju alla. Egentligen är alla vattenrör och ventilationsvaror till hans växthus hemma där han odlar marijuana. Fast plats.
Den femte personen är en lätt överviktig kvinna i de sena trettio som har en grov tendens att idiotförklara alla som har en fråga rörande arbetet som ska utföras, framförallt vikarier. Hon hatar vikarier från botten av sitt hjärta. Också hon fast plats, men den är flyttbar såfort vikarier är på plats.
Den sjätte personen är en kvinna i sina sena 60 som skulle behöva använda gem för att hålla ögonlocken uppe. Av all rökning genom åren så ser hon snarare ut som skalleper med långt hår än som Birgitta. Det tyckte iallafall hennes barnbarn när de var på skidsemester i vintras. Tystlåten och genomsnäll i alla situationer, det man kan kalla en helyllekvinna. Definitivt fast plats.

För att en Fika i tystnad ska inträffa med dessa människor krävs en Joker i spelet. Det kan vara allt från en groda till en vikarie eller att någon utav hörnstenarna i gänget helt plötsligt beslutar sig för att inte fika just den dagen. Då kan det uppstå förvirring bland de inblandade över vem som ska ta platsen för den som inte behagade att dyka upp.

Det är oftast person nummer tre som behagar att inte dyka upp, dels för att fikarummet ligger en trappa upp och för att toaletten ligger på samma plan. Så spenderar han hellre lunchrasten på toaletten med sin lektyr.

När detta uppstår så genomgår man samma procedur varje gång.
Alla går lite smått förvirrat och irriterat omkring i fikarummet och låtsas fylla på kaffe eller hämta kakor i kantinen. Sedan när irritationen lagt sig och man accepterat förändringen i dagordningen så sätter sig alla på sina egna platser. Stirrar ilsket och ihärdigt på stolen som saknar arsle. Med stora tomma ögon. I den stunden uppstår första stadiet av att fika i tystnad. 

Tills tystnaden avbryts efter 1-2 minuter då ”saab-suger” tishan smäller upp dörren till kantinen med ett pärlband av svett i pannan, rödsprängd i ansikte och snuset rinnande nedför läppen.
Han tar oftast inte så lång tid på sig när det kommer till lektyren. Inte med frugan där hemma heller, tydligen. I den stunden han kliver in igenom dörren så uppstår stadie två av en fika i tystnad.

Inte för att han uppenbarligen har dragit av en ”jolly roger” inne på toaletten och inte heller för att han flåsar som om han sprungit ett marathon.

Nej att fika i tystnad uppstår inte så lätt.

Det är först när alla har andats ut av lättja av att ordningen är återställd inne i fikarummet som person nummer två med en blend menthol mellan fingrarna sträcker sig mot ”saab-suger” killenoch försöker visa något som liknar ett krokigt pekfinger.
Skriker på den bredaste av skånska att
– DEJT DÄER VIENET DRACK JAEG I HAELGEN!! HAHAHA!!!.

Då tittar alla i rummet lite osäkert åt alla håll där det finns blickar att möta och stämmer gemensamt upp i ett nervöst
– He He.

Mannen i ”saab-suger” tishan, fast nu klädd i sin så stolta ”ÅkEsSoN” tisha, tittar försynt upp från sin lektyrtidning och förvränger ansiktet till något som liknar en citron som slukat en fet kille.
Ställer sig klumpigt upp samtidigt som stolen han suttit i råkar följa med i den hastiga resningen och etsar sig fast vid den väldige mannens bakdel. Han smäller lektyren i bordet och skriker ljudligt åt alla i rummet
– HÅLL KÄFTEN!!.

Kören bakom det nervösa ”he he´t” tystnar.
Mannen i ”Saab-suger” tisha försöker sätta sig ner på ett smidigt sätt. ”-nu när stolen ändå sitter fast så kunde det nog funka att bara luta sig bakåt i en sittställning” tänkte han och ligger nu där på backen. Som en sköldpadda på rygg.

I samma sekund som den väldiga mannen med snus, lektyr och ”ÅkEsSoN” tisha faller som en säl rakt ner i golvet, blir tystnaden brandfarlig. Den lägger sig som en dimma i fikarummet.

Person nummer ett dricker sitt kaffe, tittar ut genom fönstret ut i fabriken och försöker fokusera blicken på något viktigt.
Person nummer två släcker hastigt sin blend mentol och försöker se upptagen ut genom lama försök att räta ut sitt pekfinger.
Person nummer fyra kliar sig i huvudet och stirrar in i väggen. I av vad det ser ut att vara, ett försök att borra sig genom väggen väggen.
Person nummer fem kramar så krampaktigt runt sin colaburk att colan nu samlats i hennes knä och rinner sakta längs hennes ben.

Tystnaden är fortfarande isande.

Person nummer sex skalar en redan skalad apelsin och man kan se på folket att dom sliter med andningen. Det är inte riktigt någon som vågar låta kroppen ge ifrån sig ljud. Så sitter dom i cirka 30 minuter och i takt med detta så har dem fullbordat en fika i tystnad. 

Allt sker medans den feta mannen i ”ÅkEsSoN” tisha ligger på golvet. Tyst, med samma sura min som innan och tittar upp i taket.

Det är såhär en avancerad att fika i tystnad sker.
Den kan också ske på de enklaste sätt där någon ur styrkan väljer fel stol och inkräktar på någons revir. Då sker det i samma mönster, det ilskna skriket, den felaktiga kommentaren och den bitande tystnaden.

Den vanligaste anledningen till att fika i tystnad är nog den när vikarier vistas på arbetsplatsen. Så fort klockan ringer lunch och alla är på väg mot fikarummet så skyndar person nummer fem fram till var och en i personalstyrkan och klagar på alla förehavanden vikarien haft för sig och de tågar enat mot lunchrummet.

Väl inne i lunchrummet så placerar sig alla målmedvetet på sina fasta platser och tystnar. I takt med att vikarien som kommer släntrande så intar alla sina positioner. Blickar genom fönster, tak och väggar. Fingrar med lama försök till uträtning och den redan skalade apelsinen börjas skalas.

Den stunden som vikarien väljer att inta lunchrummet kan nog jämföras med den tystnaden folk upplever stunden innan dom dör. Det är som att gå in i en vägg av tystnad. Är man iakttagaren så ser det ut som att vikarien svävar in genom lunchrummet. Några fotsteg hörs då baske mig inte.
Efter några tappra försök av vikarien att finna sig en stol i lunchrummet så infinner hen också sig till tystnaden och den fortsätter i de 29 minuter som är kvar av lunchrasten.

Av: Joakim Myllgren
VN:F [1.9.11_1134]
3.9/5 (9 röster)
Att fika i tystnad, 3.9 out of 5 based on 9 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.