Sommarlovskul

Jag satt på taket på fiskarhuset och tittade ner. Morbror Alfred gick över ängen med en mjölk kanna i varje hand. Han var på väg till kornas ladugård. Jag själv satt och väntade på Linus och Maja. Vart var dom någonstans? Jag kisade bort mot havet men fick solen i ögonen. Då hörde jag ett rop. –Idaa! Jag vände mig hastigt om och såg att det var Linus som kom springande allt vad han hade över ängen. –Vad vill du? Var är Maja? Frågade jag. Han pustade ut med tårar i ögonen. Jag klev nerför stegen , och gick fram emot Linus. Han såg helt förkrossad ut. –Var är hon?! Frågade jag skarpt. –N-när jag k-kom in i hennes rum så v-var fönstret krossat… började han. –Du hinner inte förklara, vi måste hjälpa henne! Avbröt jag och släpade med mig Linus in på hans gård. –Vänta, sa han och stoppade mig. Jag kollade förvånat på honom. –Jag vet vart hon fördes.. sa Linus och pekade mot skogen. Jag tvekade. –Men.., det är ju den mörka hemsökta skogen.., sa jag. –Det gäller min syster! Sa Linus. –Jaja, mumlade jag, men häng med hem till mig först! Sommarlovet hade precis börjat och vi var i våra föräldrars sommarstugor ute på landet. Jag och mina föräldrar hade den ena, och i den andra bodde Linus och hans syster Maja och deras morfar. Sedan fanns det ingen mer i byn. Jag gav Linus en kikare. –Varsågod, sa jag. Han log. ”woow.”
Vi gick bort mot skogen igen. Den här gången ar vi väl förberedda. Vi behövde faktiskt inte gå länge innan vi hittade Maja. Hon satt mitt emellan ett par stora stenar. –Vad gör du här? Frågade Linus. –Vad gör du själv? Svarade Maja lite kaxigt. –Vi har varit oroliga över dig, och sen så sitter du här mitt i ingenting! Sa Linus irriterat. Jag höll med honom. –Men jag blev bortförd hit av någon lång man i grön tröja och grå/svarta byxor, sa Maja bestämt. –Kom igen vi går hem, sa jag och tog tag i Maja’s jacka. –Men, det är sant, sa hon. –Jaja.. mumlade Linus.
Samma kväll var vi ensamma hemma. Linus och Maja låg i sina sängar och jag låt på en madrass på golvet bredvid dom. Jag tordes inte sova i mitt egna hus själv i natt. –Hörde ni något? Frågade Maja. –Neej, det är lugnt, sov du! Sa Linus. –Men jag vet att jag hörde något! Sa Maja. –Sluta fantisera! Bad jag. Maja såg arg ut. Hon smög ut ur rummet och kom tillbaka med en stor hink med vatten. –Vad ska du göra med den? Frågade Linus och satte sig upp. –Det vill du gärna veta va?! Sa Maja retsamt. Linus gav henne en varnande blick. –Jag, ska ge den där inbrotts tjuven en liten läxa, sa hon. Jag och Linus kollade på varandra och skrattade. Maja satte hinken ovanför dörröppningen.
Jag sov djupt och drömde en helt fantastisk dröm. Men plötsligt vaknade jag av ett skrik. Hinken hade ramlat ned på golvet och en oskyldig katt sprang igenom dörröppningen. Maja såg fundersam ut och Linus log. Jag skrattade så jag kiknade. –Var det katten som var tjuven? Frågade jag. –Ja, jag sa ju det, ljög Maja. Då skrattade jag ännu mer. Men vart kom katten ifrån?

VN:F [1.9.11_1134]
3.0/5 (21 röster)
Sommarlovskul, 3.0 out of 5 based on 21 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.