Grå Svalan

Middagssolen gassar på det nysvabbade däcket och den rejält solbrända och något lönnfete Matrosen Odd hänger över relingen och spejar ner i det klarblåa vattnet som slår mot skrovet på den lilla barken. Någonting sveper förbi precis under ytan och fångar matrosens uppmärksamhet, Odd sträcker sig genast efter harpunen som står lutat mot relingen.
– Styrman det är någonting på babord sida! ropar Odd aningen skräckslagen.
Skeppet kränger till och verkar stöta emot något. Styrman skriker en snabb order om att kasta ankar för att inte slå emot ett ordentligt grund.
Båten stannar och hela besättningen hänger i linor eller över relingen för att se vad som har hänt eller om båten tar in vatten. Ilmund, en av svabbpojkarna pekar ut mot en vit och rödmålad tunna som guppar. – Titta det är ju en nätboj! utbrister Ilmund.
Odd överlycklig för att kanske få lite gratis mat från någon av tjufiskarnas nät skjuter sin harpun direkt in i bojen och börjar sakta men säker dra bojen mot båten.
Mannarna börjar sakta dra upp nätet och det är väldigt tungt. Upp ur ytan kommer först ett enormt spindelliknande ben med en gripklo i stolek av ett manshuvud. Det rör sig sakta fram och tillbaka.
Odd utbrister: En Raguon, vid Etins skägg nu blir det fest!
Besättningen hurrar och stojjar samtidigt som Raguonen sakta börja skönjas över havsytan. Den har uppenbarligen suttit länge i nätet, som verkar gjort för att fånga just raguner med väldigt tåligt rep och tröttat ut sig då en normalvuxen Ragoun som denna hade gjort betydligt mer motstånd och egentligen hade varit helt livsfarlig.
Odd letar rätt på den stora mastyxan för att drämma Raguonen i huvudet och göra processen kort med den då den täcks av ett starkt skalpansar behövs den stora yxan.
Under hela föreställningen står kapten Galast stilla som en staty, hans gråa hår fladdrar i vinden. Oberörd av solens hetta eller kopparhavets pressande väderlekar står han ofta stilla som en galleonsfigur försjunken i djupa tankar och sina stålgråa alviska ögon spejandes över horisonten med endast mindre tecken eller ord till hans förtrogne styrman. Som en blixt från klar himmel åker en kastdolk fram ur Galast bälte för att flyga minst tjugo famnar bort utan minsta motstånd genomborrar den Odds hand och naglar fast den i det rangliga skåpet där mastyxan befinner sig.
– Aaaaaah! skriker Odd, spottar och svär värre än en Nidlänning som förlorat i Barbisk roulette.
Galast snabb som en pil far över däcket och skär loss nätet från den enorme Ragounen för att sedan viska ett par ord i bestens hål till öra.
– Vi har nog proviant för att klara av den här extremt rutinmässiga transporten. Det är endast några få dagar kvar till Tricilve där vi skall lämna av våra passagerare och lasten. Det finns ingen anledning att mörda en av havens riddare för någonting så simpelt som mat, du kan dessutom se dig om efter ett annat skepp när vi lägger till, matros.
Galast vänder på klacken samtidigt som han slänger en helande ört som Odd fångar i sin friska hand samtidigt som Ilmund försöker dra loss kastkniven som sitter djupt begraven i Odds hand.
– Jösses vilka vidunder det finns i den här världen, säger den Caddiske ambassadören som en av de två passagerare som hyrt upp sig på Galast och hans båt till den andre.
– Ja Mello, Det var den största hummer jag någonsin har sett! Det skulle smakat med lite smörstekt Raguon istället för den vanliga saltade sillen. Galast kan tyckas vara lite egensinnig när det kommer till olika delikatesser från havet, men han är väldigt pålitlig och har alltid lyckats få mina laster fram i tid hur vansinnigt vädret än kan vara på kopparhavet eller utanför Trakorien för den delen heller. Jag skulle inte byta ut honom även om han är en av de dyraste. Svarar den svartmuskige kaneldoftande Hynsolgiske köpmannen samtidigt som han puffar på sin egenblandade kaneltobak och snurrar på sin gyllende klackring.
Ankaret hissas och Grå svalan kommer tryggt in i hamn i Tricilve för att lämna av köpmännen som gör sig en ordentlig förtjänst på den hemliga last som har befunnit sig ombord på skeppet.

***

Av: Rahir

VN:F [1.9.11_1134]
3.4/5 (11 röster)
Grå Svalan, 3.4 out of 5 based on 11 ratings

1 kommentar

  1. Sara Skriver:

    Fyndig och medryckande.

    VA:F [1.9.11_1134]
    Rating: 3.0/5 (2 röster cast)

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.