Missförstådd farsdagspresent

Häromnatten, när sänglamporna var släckta och John Blund just gjort sitt intåg i sovrummet och var fullt sysselsatt med att strö ut sitt sömnbringande pulver i våra ögon, gjordes ytterligare ett intåg i nämnda rum – det var Flisan, en vän liten kattdam, som vi fått ”ärva” från dottern, vilken inte längre kunde hysa henne p.g.a. hyresvärdens pälsdjursförbud.
Nu kom hon ljudligt inrusande och stannade vid husses säng, där hon nu i dygnets s.k. elfte timme överlämnade en sen present på Fars dag. En present som var meningen att bidra till hushållets försörjning, hade hon tänkt. Det var väl det minsta hon kunde göra för familjen som skänkt henne denna gästvänliga fristad på landet,” paradiset på jorden”, enligt många Vårdingebor, Här kunde hon själv bestämma om hon ville vistas ute i naturen eller inne i den goa husvärmen, mycket tack vare det finurliga hålet i altandörren med luckan, vilken hon med lätthet numera kunde putta upp med nosen.
Far i huset blev nu tvärt klarvaken, och förstod tämligen omgående vad som tilldrog sig på sängmattan nedanför sitt huvud. Dock missförstod han helt Flisans present, som bestod av en alldeles levande liten näbbmus. Han började ryta åt henne och kallade henne, på ett mycket ohövligt sätt, för omdömen som hon i sin vildaste fantasi inte hade trott skulle kunna komma över hans läppar. Han som var den snällaste människa hon kände, och som så fort hon pep lite kliade henne på magen, som hon verkligen älskade, och tilltalade henne på de mest älskvärda sätt, som lilla gumman och lilla fliselisan och dyl.
Flisan var nu helt i chocktillstånd, förstod ingenting, och glömde helt bort presenten, som nu kilade in under sängen och till dess andra sida, där mor i huset just var i färd med att sätta fötterna i tofflorna och kliva upp. När hon såg presenten komma farande drog hon genast upp fötterna igen, och placerade dem säkert under täcket.
Sen blev det fart. Gardiner lyftes upp, nattduksbord drogs fram, mystofflor ruskades och mattor vändes på, ja det hela började likna starten på en storstädning när möbler och prylar som står på golvet lyfts undan för att ge plats åt dammsugarmunstycke och mopp.
Den lilla musen kilade nu längs golvlisterna från den ena sidan av rummet till den andra och fortsatte sedan in i angränsande rum där den uppsökte nya gömställen.
Nu hämtade far i huset arbetshandskarna på hatthyllan och gjorde sig beredd på att försöka fånga in den välmenade gåvan. Både han och mor i huset kröp nu på alla fyra och motade respektive gjorde försök till tillslag mot det vettskrämda djuret.
Det hela måste ha tett sig ganska komiskt och skulle med lätthet ha platsat i en Chaplinfars från förr.
Flisan, som fortfarande var i chock, och gammelkatten Pelle, som nu hade kommit fram från sitt sovställe, gjorde inga större ansatser att hjälpa till, trots att de högljutt uppmanades till detta.
Gamla Pelle, som är född i huset, och som ser på Flisan som ett fisförnämt och inkräktande litet påhäng som han blivit tvingad att umgås med på gamla dar, satt som en bildstod och iakttog hela cirkusen med ett överlägset lugn. När vi tilltalade honom tittade han bara skadeglatt på oss som om han ville säga: där fick ni för att ni släpade hit den där mallhoppan till stadskatt, som inte ens kunde gå ut i potatislandet, utan måste utföra sina dagliga behov i en larvig liten låda med sand i, när hon kom. Visserligen har hon lärt sig nu, men ändå, fisförnäm är hon, och som det daltas med henne förresten, nej, han tänkte då inte hjälpa till.
De kringkrypande jägarna var nu helt svettiga och när presenten avancerat till ytterligare ett rum, enades de till slut om att avblåsa jakten för dagen. Möbler återbördades till sina platser, gardiner sattes på plats, sovrumsdörren stängdes och lampor släcktes och förhoppningar väcktes om att John Blund åter skulle göra ett intåg i sovrummet.
Utanför den stängda dörren hördes sedan diverse raider utspela sig. Sedan blev det lugnt i huset. Huruvida det fortfarande finns en liten förskrämd näbbmus i bostaden är i skrivande stund ej känt, och det fiffiga med att ha installerat en kattlucka är nu ett pågående diskussionsämne.
Flisan och Pelle har återgått till den vanliga, något från varandra distanserade lunken, och Flisan är lite avvaktande inställd till mannen som härförleden hade sin egen dag.

VN:F [1.9.11_1134]
2.9/5 (8 röster)
Missförstådd farsdagspresent, 2.9 out of 5 based on 8 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.