Eviga klagosånger

Lilian Jansson har i all sitt raseri skrivit en insändare till den lokala tidningen och två dagar senare kunde man i Jönköpings Posten läsa följande:

Vart är samhället på väg? Jag är visserligen född i Huskvarna men jag har bott i Jönköping i mer än halva mitt liv och jag har då aldrig upplevt något så chockerande som här om veckan då jag var på väg till min församling för att öva med min kör Eviga Sånger. Det finns mycket som är fel i det här landet, tycker jag! Fram tills nu har jag inte tänkt över det ordentligt men nu har jag kommit fram till att fortkörare är detta lands värsta problem! Ofta är det unga människor med för stort ansvar som kör för fort och jag tycker att deras föräldrar borde hålla bättre uppsyn över sina barn. En annan lösning skulle kunna vara att höja åldersgränsen för körkort med i alla fall tio år, då skulle jag känna mig mycket lugnare! Min egna lill-pojk rådde jag att inte köra i trafik innan han var trettio år gammal och det rådet följde han också. Precis som han följde mina goda råd om att han absolut inte skulle börja dricka innan han var minst trettiofem år och då bara alkoholfri cider. Jodå, det farligaste han gjort har varit att sova över hos sina vänner, alltså se på film och äta godis. Men nog om honom nu, eftersom det inte är han som dricker sig berusad för att sedan sätta sig och köra runt staden som en dåre! Jag är mer intresserad om vem som tänker ta sitt ansvar och lära dessa ungdomsbrottslingar en läxa; föräldrarna eller polisen? Polisen borde verkligen göra mer! Jag har då alltid litat fullt och starkt på polisen och vad de gör för att skydda oss svenska medborgare som lever på rätt sida lagen, men jag får en stark känsla av att ett generationsbyte är på gång och att de nyutbildade kanske tycker om wienerbröd och kaffe mer än de tycker om att arrestera brottslingar. Jag vill absolut inte anklaga någon för att inte göra sitt jobb, jag säger bara vad jag tycker, vilket jag har all rätt att göra! Dessutom tycket jag att kriminella ofta får alldeles för milda straff! Att helt enkelt sitta stilla i några år är väl inget straff för lata människor som vägrar göra rätt för sig. Det är väl snarare som att ta in på gratis hotell, tänker jag. De behöver då inte betala någon hyra, inte heller något för mat och ingen skatt, nej, för vilka är det egentligen som betalar skatten? Jo vi hederliga människor som arbetar ihop vår lön för att sedan ge bort större delen av den till dessa förtappade människor som tror att allt löser sig utan någon ansträngning från deras sida. Jag har en syssling som jag håller kontakt med och hon flyttade till Texas för massor av år sedan då hon gifte sig med sin mycket trevlige man Ben. Hur som helst så har hon berättat om dödsstraffet de har i Texas och hur bra det är. Först tyckte jag att det lät lite väl magstarkt men efter ett tag har jag insett att det inte är mer än rätt; efter döden får de ändå sin rättmätiga behandling.

Nu till saken. Jag var alltså på väg till min församling för en körövning när jag blir omkörd av en galning i en röd Saab. Min älskade hund Gabriel var med mig och tänk om vi båda den kvällen möt vår skapare och hade behövt lämna allt vi håller kärt på denna jord! En tankeställare är alltid nyttig och nu har jag delat med mig av en.

Längst ned stod det hennes namn och ett väl menat Gud välsigne er (antagligen då hon i hela fridens namn inte kunde tänka sig att någon kriminell skulle få för sig att läsa tidningen). Lilian Jansson insåg nog aldrig naiviteten i sina egna ord, inte heller sin misstro i unga, så länge de inte ingick i hennes egen släkt, och att hon var aningen rasistisk låg nog i hennes uppfostran och var enligt henne själv något som inte gick att ändra på (man kan inte lära en gammal hund sitta). Några veckor senare skulle hon dock få äta upp sina egna ord. De som läst hennes insändare kunde då även få läsa:

Pastor Neander har nu anträtt
resan mot sitt himmelska hem.
Vi möts igen på den yttersta dagen.

Och Lilian Jansson hade fått spendera en lång natt på polisstationen efter en kväll då hon kört hem från sin körövning. Hon hade haft bråttom hem därför att hennes brorsdotter var där och hälsade på och då hennes lilla Gabriel krävde hennes uppmärksamhet vände hon blicken från vägen.

Frågan är om detta ska förändra Lilians världsuppfattning eller skyller hon kanske detta på andra? Vem vet?

VN:F [1.9.11_1134]
2.6/5 (7 röster)
Eviga klagosånger, 2.6 out of 5 based on 7 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.