Flickan på tågstationen

Hon står på tågstationen. Varför kommer aldrig tåget? Hur länge kan hon inte ha stått här nu! En väska tynger ner hennes axlar och hennes hjärta tynger ner hennes bröstkorg. Om tåget inte kommer snart så orkar hon inte längre. Hon orkar inte stå där och vänta. För att vänta gör ont. Att vänta ger tid för tankar och de tankar hon har i huvudet klarar hon inte av. Inte nu i vilket fall. Hon känner en vindpust och tittar förväntansfullt upp från sina fötter för att se om det är hennes tåg som äntligen anländer. Besvikelsen genomtränger henne när hon inser att tåget anländer till perrongen bredvid hennes. Hur länge kan hon ha stått där nu? Det känns som flera timmar samtidigt som hon vet att det inte kan vara mer än tio minuter. Hon blir stående med tyngden som drar ner henne mot marken och gör att knäna i vilket ögonblick som helst kan ge vika.
Hur kan man en dag resa sig ur sängen och lämna allt som betyder något? Hur gör man? Men hon vet redan svaret på frågan. Man inbillar sig att allt blir bra, att saknaden och längtan som förtär en, en dag kommer att försvinna för att förbli borta. Eller så inbillar man sig att allt ordnar sig, att allt är detsamma när man återvänder – att inget egentligen förändras. Fast man vet ju att allt förändras. Men det är ju något man måste göra, eller det är något som hon måste göra. Ge sig av, leva de äventyr hon än så länge bara drömt om. För vad vore ett liv utan äventyr? Utan äventyr fortsätter man att existera i världen, men man lever inte. Inte på riktigt. Man vaknar varje morgon och vet exakt vad som väntar, eftersom det var det som väntade dagen innan och dagen innan dess. Hon vill vakna och inte veta vad dagen har att bjuda på och samtidigt känna att möjligheterna är oändliga och utan slut. Det är därför hon nu står på tågstationen. Hon hör hur den mekaniska kvinnorösten ropar ut att hennes tåg nu anländer till hennes plattform. Hon känner hur tyngden från hennes axlar och hjärta lättar något och skjuter bort tankarna på det hon lämnar bakom sig. För hon vet att det hon har framför sig är minst lika fantastiskt. Det är vad hon måste intala sig, för varför skulle hon annars ge sig iväg för att förbli borta? Hon tar ett djupt andetag för att samla sig innan hon sätter ena foten på tåget – för att äntligen börja sitt livs äventyr.

VN:F [1.9.11_1134]
3.5/5 (23 röster)
Flickan på tågstationen, 3.5 out of 5 based on 23 ratings

2 kommentarer

 1. Moris Skriver:

  Kort och fint beskrivet:
  ”Hon hör hur den mekaniska kvinnorösten ropar ut att hennes tåg nu anländer till hennes plattform”

  VA:F [1.9.11_1134]
  Rating: 5.0/5 (1 röst cast)
 2. Ylva Skriver:

  Helt ok.
  Jättebra skrivet, men jag skulle nog blivit mer intresserad om det var mer av en historia i den här novellen.
  Vill gärna läsa mer noveller skrivet av dig!

  VA:F [1.9.11_1134]
  Rating: 5.0/5 (1 röst cast)

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.