En sommar med Lisa

Magnus gick längs stranden och sparkade på små stenar. Han hade varit och ätit på lunch restaurangen vid bäcken som rinner ut i havet för en stund sedan. Maten hade smakat jättebra. Servitrisen hade tittat underligt på honom när hon serverade honom maten. Hon såg på honom som om hon kände honom sedan tidigare. Magnus hade märkt att hon tittade underligt på honom. Det hade inte stört honom i hans ätande. Han hade suttit vid ett fyra personers bord. En vas med liljekonvalj hade stått på bordet.Rummet var tillräckligt stort för att kunna innehålla fyra bord med fyra stolar runt varje bord. Det var vita dukar på varje bord med en vas med liljekonvalj på varje. Väggarna var tapetserade med blå tapet med inslag av vita måsar på. Det fanns ett stort fönster mitt emot där Magnus hade suttit. Varför servitrisen hade tittat underligt var för att hon tyckte att hon hade sett Magnus någonstans tidigare.
Magnus var mjukvaruexpert och käkade mycket hamburgare och drack coca-cola ofta. Han gillade hamburgare med pommes frites. Mycket av hans vardag gick ut på att sitta framför datorn och utveckla ett ekonomi-system i .NET och programspråket C#. Göteborgs Energi AB var kunden för systemet. Han var nästan klar med systemet. Han skulle bara enhetstesta lite mer. Jobbet hade gått lätt i början då han fick mycket hjälp av en kvinna vid namn Klara. Klara var assistent åt avdelningschefen på IT-avdelningen. Klara var ekonom i grunden. Så hon förstod inte mycket av vad Magnus jobba i för teknik och datormiljö.
Lisa var kompis med Klara och hade samma bakgrund med skola på Porthälla Gymnasiet de första 3 åren på ekonomiskolningen. Klara hade fortsatt att plugga vidare på Handelshögskolan i Göteborg. Men Lisa var trött på att plugga och skaffade sig ett städjobb efter skolan. Hon städade 4 timmar per vecka på Liseberg. Lisa hade svårt att få ett ekonomi-jobb. Till slut efter mycket sökande hittade hon en tjänst på en liten firma på 4 personer. Där hon skötte all bokföring. Hon tyckte det var svårt att klara av att skötta all bokföring. Hon var inte van vid denna typ av tjänst. Så hon sa upp sig och började städa igen. Hon gillade plötsligt jobbet att städa.
Kalle var kompis med Magnus och var också utvecklare av system. Han hade tidigare varit anställd på Ericsson AB i många år. Men han hade fått en plötslig ingivelse att säga upp sig efter 16 år anställning. Sedan hade han börjat plugga på en dålig skola. När han blev klar med utbildningen hade han blivit passé. Hade svårt att få jobb. Till slut fick han ett uppdrag på Ericsson AB igen. Men denna gång gick det inte lika bra på jobbet. Han blev avskedad. Men han hade drömmen att skaffa jobb kvar. Han hade svårt att erkänna sig som besegrad av alla krafter som höll honom nere. Han hade en bipolär sjukdom i botten. Denna sjukdom hade Kalle under många år haft svårt att acceptera. Så han kom på att han kanske skulle ta upp författardrömmen igen. När han gick i andra klass i gymnasiet så hade han börjat på en bok. Som han skrev hela 40 boksidor till. Det var ingen bra bok. Men det visar hans envishet att skriva. Han skrev om boken massor av gånger. Han tycker om att läsa böcker och hitta på historier. Han hade fantasi. Om han bara kunde bli bättre på att skriva också. Så hade hans lycka varit fullkomlig.
Magnus var en mycket bättre programmera än Kalle. Tyckte i alla fall Magnus själv när han nu satt där och åt sin Thai-mat. Thai-mat gillade både Kalle och Magnus. Det var enkelt att ringa ett samtal och med bilen åka ner till resturangen och hämta maten och betala.
Magnus var en obotlig romantiker och hade flörtat mycket och intensivt med alla tjejer på skolan han gick på under sin tid i Smålands lilla pärla Värnamo. Han hade träffat en tjej som hade slagit ut alla andra tjejer. Denna tjej kom senare att bära hans efternam. Men det tog lång tid att vinna hennes hand. Han uppvaktade då flicka senare kvinna under hela uppväxten. Under 7 år uppvaktade han henne. Hon var svår att mjukna. Han försökte med allt. Skicka blommor och choklad. Senare kom det fram att hon inte tålde choklad. Hon hade gett all choklad till grannen. Hon uppvaktade hennes då 3 år yngre grannpojke ingvar. Magnus var seg när det gäller uppvaktning. Han var känd att gilla picnic och weekendresor med sina kvinnor. Han hade tjatat ofta på sina föräldrar att ge honom en bil när han växte upp. Då kunde han charma kvinnorna. Men hans föräldrar insåg inte vilken vilja deras son hade att förverkliga sina drömmar. Magnus till slut stal en porsche för att imponera på en tjej. Han åkte fast men detta var en engångsföretelse så polisen såg mellan fingrarna.
Sommaren var långt gånget när Lisa och Magnus möttes första gången. De hade sett varanda på långt håll. Magnus hade sett Lisa genom sin fågelkikare. Lisa hade sett Magnus genom en fågelkikare. Lisa hade varit på en bergstopp medan Magnus hade varit i ett utkikstorn. Topparna låg vid havet inte långt ifrån varandra. Vågorna slog in mot klipporna. Magnus såg att det blänkte i Lisas fågelkikare. Han hade blivit nyfiken på vem som tittade på honom.
Han vinkade med armen för att få en reaktion av personen med den andra kikaren. Han förstod så mycket att det måste vara en kikare.Lisa hade sett Magnus när han vinkade men tog ingen notis om detta. Till slut hade bägge gått ner från topparna. Då mötes de på den smala stigen som ledde till parkeringen. Magnus sa till Lisa –Har du sett några svanar idag. Lisa svarade. –Nej det har jag inte.
Han fortsatte upp till parkeringen med kikaren och sin matlåda. Maten hade han ätit för ett par timmar sedan. Han såg att hon hade också haft en matlåda. Han frågade:-Vad har du ätit på din bergstopp där du tittade efter fåglar? Hon sa: -Det har inte du med att göra, med lite irriterad blick. De stoppade in sina grejor i var sin bil. Utan att säga något till varandra. Hon hade en blå Ford Fiesta.
Magnus blev lite mer nyfiken på kvinnan. Han tyckte om hennes uppsyn. Hon hade bakåtkammat hår med knut i nacken. Hon visade inget tecken på att vara intresserad av Magnus. Magnus frågade henne: – Brukar du åka hit och titta på fåglar?
Nu sken hon upp lite och sa:- Nej, det är första gången jag är här. Har inte varit så här långt Norrut förut. Har du varit här?
-Jag brukar åka hit ibland och titta på havet och fåglarna. Det finns bra toppar. På sommaren brukar jag även ta ett litet dopp längre ner åt det hållet. Samtidigt pekade han med en arm. Längst med stranden åt motsatta hållet de hade kommit från topparna.
Magnus tittade på Barnen som lekte på stranden. De var två barn. Han tittade ut över vattnet. Han tyckte om vad han såg. Han hade svårt för att hålla blicken borta från två fina segelbåtar. Han lekte mycket med små segelbåtar när han var ung. De kallas jollar. Han påminde sig leken vid stranden när han var inte större än barnen som lekte i stranden.
Magnus fattade direkt tycke för Lisa. Han har inte sett en vackrare tjej. Många strirrar sig blind på utseende. Men inte Magnus. Han gillade det yttre på Lisa och skrämdes av den. Han tyckte hon var för fin för honom. Men han hade bestämt sig för att stöta på henne. Han frågad:- Vill du gå ut med mig någon dag nästa vecka? – Ja visst kan vi göra det, tyckte hon. –Vad vill du göra? Frågade han. -Du kan bestämma, sa hon. –jag är öppen för förslag, fortsatte hon. -Ok. Ska vi spela minigolf i stadsparken? Sa han efter en liten betänketid. -Jag har aldrig spelat minigolf förut. Är det roligt?frågade hon.-Ja det är jättekul. Jag kan bjuda på avgiften, sa han.-Skall vi säga kl 13:00 på Lördag, sa hon.-Ok, det säger vi, han tittade henne rätt in i ögonen.Han var lite spänd märkte han.-Nu måste jag hem,sa han.
De lämnade varandra och gick mot bilarna. –Jag ser fram emot lördagen, sa han efter henne.-Jag med, sa hon. Magnus satte sig i sin bil och körde iväg. Lisa stog och tittade efter Magnus bil när den körde ut från parkeringen och ut på den lilla landsvägen. Solen sken och fåglarna flög över deras huvuden. Det var en lätt havsbris som kom ifrån havet. Lisa var glad över att det verkar äntligen gå hennes väg. Hon har haft det lite motigt. Men kämpat sig tillbaka till en bra form. Hon såg detta att Magnus hade frågat henne om att träffas som en chans till nystart på allvar mot ett liv som hon alltid har strävat efter. Ett liv med familj och barn och kanske en liten hund.
Magnus var jätteglad åt att komma iväg från Lisa. Han ville inte ge henne möjligheten att ändra sig. Han var djupt koncentrerad på körningen och tänkte inte på Lisa så mycket längre. Han brukar bjuda ut tjejer ibland. Han har ett stiligt och vackert ansikte som behagar kvinnor. Så han får ofta chans till att få till det med tjejen.
Veckan gick och när Lördagen infann sig var Magnus redo för att träffa Lisa. Han hade duschat och rakat sig. Valt ut sin bästa kavaj och skjorta. Det blev den brun randiga skjortan. Han gillar den. Den var inte helt nytvättad med ändå fräsch tyckte han. Det märks inte intalade han sig.
Lisa var sen som vanligt med att få duscha och få sig snygg ut. Hon gillade att vara snygg men ändå lite vanlig om man säger så. Inte för överarbetat som vissa östeuoropeiska kvinnor kan vara. Däremot gillar hon skor. Hon valde mellan 4 par olika skor innan hon kom fram till ett par rätt oansenliga skor. Varför hon inte ville vara för överstylad var för att de skulle ju göra något fysiskt.
Magnus stod utanför minigolfbanan i stadsparken och sparkade i gruset. Han var lite närvös. Tycker inte om minutern förre en träff med en så vacker tjej och som han vet så lite om. Han funderade på lite olika ämnen han kunde ta upp. Som t.e.x vilken utbildning hon hade eller var hon växte upp. Det var ändå en skön pirrande känsla i magen som växte till oro ibland. Han hade svårt att slappna av tillsamans med vackra kvinnor. Han så skönhet lite som en mur mot honom. Som han hade svårt att komma igenom. Efter första kyssen så brukade det släppa lite.
Nu såg Magnus Lisa komma längs gången som gick mitt i parken. Mot honom. Han sken upp och visade hans nylagade tänder. Han slog ut en framtand för ett par månader sedan. Men det ser man ingenting av idag. Nu vågade han visa upp ett bländande vitt leende mot henne. Solen sken med sin finaste vita sol. Solen var vacker och gjorde sitt bästa att göra Magnus och Lisas dag så bra som möjligt.
Magnus löste två biljetter. En till Lisa och en till Magnus själv. De gick in mot första hålet. Hade tagit med sig klubbor och boll. Lisa smålog hela tiden. Som om hon ville visa att hon hade det bra. Samt gillade allting. De sa inte så mycket. De hälsade på varandra glatt men lite avvaktande. Som om de inte hade så stora förhoppningar om en bra dag. I alla fall Lisa hade inte så stora förhoppningar.
När de kom fram till första hålet tog Magnus fram sin boll och satte på rätt ställe för att slå till bollen mot hålet. Då sa Lisa: – Skall vi inte lotta om vem som skall börja. –OK,sa han. Han slängde upp en krona som han sedan fångade med handen. Satte kronan på överdelen av handen. Tog bort handen och tittade. –Klave blev det, sa han. – Men vi har inte valt klave eller krona ännu, sa Lisa. – Ok. Jag tar klave, sa Magnus. – Ok, sa Lisa. Han gjorde samma kast med kronan. Denna gången blev det krona. – Du börjar, sa Magnus till Lisa.
Lisa gick fram och slog iväg bollen mot målet. Den kom rätt i hålet på första slaget. –Oj, vilken tur,sa Lisa. – Jag hoppas det annars har jag ingen chans, sa Magnus. Magnus gick fram och slog tre slag innan han kom i hål. – Ok, du vann första hålet., sa Magnus.
Andra hålet gick bättre för Magnus. Magnus fick 2 slag och Lisa 3 slag. –Det här var ju roligt, sa Magnus. –mm,sa Lisa. Mellan andra och tredje hålet tog plötsligt Magnus Lisa i handen när de gick till tredje hålet. Lisa lät honom göra det.
Efter alla hål hade Lisa vunnit med ett slag. Detta retade Magnus enormt. – Skall vi ta en öl. Jag bjuder eftersom du vann, sa han.-OK, sa hon
De gick in på Magnus stampub. Han gick alltid hit på fredagarna med sin kompisar. Hans andra hem som han uttryckte det. – Vad vill du ha, sa han. – Jag tar vad som helst, sa hon. – Då tar vi två guiness, sa han till bartendern. De gick och satte sig vid ett bord.
Vid bordet satt de och små pratade. Hade mycket att prata om som det verkar. Bägge gillade att rida på hästar. Magnus hade växt upp på en gård lite utanför Värnamo. De hade haft 2 hästar och 20 mjölkkor. Men själv hade han fastnat framför datorn. Satt ofta långt in på nätterna och höll på med något programspråk eller applikation. Han skulle inte bli bonde som sin far inte.
Men hästar som var Lisa huvudintresse i livet. Hon levde på att städa.Hon hade inte råd med egen häst när man städar. Men hon hyrde sig lite tid då och in sig på olika hästar. Hennes familj var en rik familj. Så de hade råd med bil till Lisa så hon kunde komma hem till föräldrarna ibland. Det var en gammal bil. Lisas far hade bekostat Lisas körkort. Han sa:- Jag har nu betalat en dyr utbilding till dig. Så att du kan köra bil. Då måste du ju ha använding av utbildningen. Detta var motiveringen till att föräldrarna hade skaffat Lisa en bil.
Magnus och Lisa pratar högre och högre på puben. Medans de blir fullare och fullare. Det slutar med att de går hem till Magnus lilla 2a och där tog Magnus fram sin bästa förförar manöver. Han tar fram en ölkagge som han har köpt på Systembolaget. Sätter på en ölkran. När han har gjort det tappar han upp ett stort ölglas till Lisa. Han själv sätter sig med ett glas. Han skålar mycket med Lisa. Han vill få henne att tappa kontrollen. Det är hans sätt att få kvinnorna i säng.
Lisa sätter sig på Magnus i soffan och börjar kyssa komom. Han har inget emot denna händelse. Magnus grabbar tag i Lisas lagom stora skinkor. Inte för att Lisa är en stor kvinna. Hon har formerna på rätta stället. De inleder ett passionsdrama av bästa märke. Det slutar i sängen och med ett otrolig het stund för bägge parter.
Magnus har en rätt liten säng. Så efter att de har haft en skön stund så föreslår Magnus att Lisa kan sova över i hans bäddsoffa. –Ja visst kan jag sova i den. Klockan är mycket och det går inga bussar nu, sa hon.
På morgonen ligger Magnus och myser. Han mår alltid så bra på morgonen. När han känner att han har ännu en fin dag att antigen jobba eller en dag när han kan ta det lugnt och slappa.
Lisa sover som en stock medans Magnus sätter på kaffe och tar fram djupa talrickar och kaffemuggar. Han kikar in till Lisa som som sover så sött. Det är lite halvdunkelt i vardagsrummet där bäddsoffan och Lisa är. Lisa sover med några sötta dova ljud.
Lisa vaknar inte ens av när Magnus tassar fram till bäddsoffan. Han råkar sparka till en toffel som åkte in i ett ben. Inte ens detta vaknar hon av. – Lisa, Lisa, säger Magnus med en mjuk röst.
Lisa öppnar högra ögonlocken. Hennes ansikte är vänds åt Magnus så han ser när hon vaknar.
-Frukosten är serverad, min sköna. Jag hoppas du har sovit gott. Ta på dig min morgonrock så går vi ut till det dukade bordet, sa Magnus.
Magnus tänkte tillbaka på tiden då Lisa och Magnus hade haft första daten. Han hade varit så kåt på Lisa redan från första gången han hade sett henne vid klipporna. Att han hade haft sådan tur med att kunna ha sex med Lisa så snabbt var otroligt. Men sant. Hans dröm hade blivit verklighet. Lisa var mycket vacker tyckte Magnus. Han kunde fria på än gång nästan.
När de satt vid frukostbordet så kom de in på att Magnus skulle ändå åka hem till sina föräldrar en dag. Då kunde ju Lisa följa med. –Är inte det att gå för fort fram i handlingen, vi har ju nyss träffats,sa Lisa. – Vill du inte satsa på oss. Vi trivs ju så bra ihop, sa Magnus.- Jag får tänka på saken, sa Lisa.
Nästa dag så ringde Magnus till blomsterhandlarn och beställde ett dussin röda rosor till Lisas städjobb. Han visste hennes jobbaddress och vilken firma han jobbade på. Det kostade en del pengar. Men det är det värt tänkte han. Han var så kär så han visste knappt vad han hette.
På kvällen ringde Lisa till Magnus. –Tänk att när jag började jobba kl 15. Så fanns det ett dussin röda rosor till mig där. Tack så mycket för dem, älskling, sa hon. –Tack själv för en underbar kväll. Hoppas du gillar röda rosor. Jag visste inte om du tyckte om dem. Jag chansade. Men den chansningen gick visst hem. –Vill du följa med hem till mina föräldrar nu till helgen, frågade han.- OK. Jag har tänkt igenom detta. Jag går med på att träffa dina föräldrar, sa hon.
-Bra. Jag hämtar dig kl 13 på Lördag.Går det bra, frågade han. Han låg på sängen och tittade i taket. Han gillade att titta i taket när han mådde bra. Han låg ofta och vila hemma. Det var det man skulle göra hemma. Tyckte han. Jobba och festa gjorde man ute. Han var lite festprisse. Sökte upp nya fester hela tiden. När han var igång.
Det blev Lördag och Lisa kom ut genom dörren ut till Bilen. –Det ska bli roligt att träffa dina föräldrar, sa hon. –Jag har ringt dem så de vet att du kommer också med dit. Mamma heter Ann och pappa heter Bert. De är också väldigt nyfiken på dig, sa Magnus.
På väg till föräldrarnas hem så går det en slingrig och mycket upp och ner på kullar. Magnus ville stila lite och körde mycket fort in i varje kurva. De skulle vara framme kl 14. Plötsligt möter de en lastbil som kör på fel sida vägen. Magnus slänger ut bilen i skogen som ligger brevid vägen. De kör i 70 km/h på en 50 km/h väg. Bilen kör rakt på ett träd.
Allt blir svart för Magnus! Han vaknar liggande i en sjukhussäng på Mölndals Sjukhus. Lisa står brevid sängen och gråter. –Äntligen vaknar du, min sjukling.Lisa tittade med stora ögon på Magnus. –Har du ont,frågade hon. –Nej, vad har hänt?-Du förlorade medvetandet vid krocken med en tall,sa hon. –Jag var fortfarande vaken, och ringde 112. Ambulansen kom och hämtade oss och nu är kl 21.Du har blivit av med armen,sa hon hastigt! Tårar bröt fram i ögonvrån ur Lisas vänsteröga.
Läkaren stod brevid sängen plötsligt. Han räckte fram handen. –Hej, mitt namn är Lars och är Läkare här. Du har fått en hjärnskakning och förlorat vänster armen. Vi fick amputera armen direkt annars hade du förblödit.Vi har varit här och tittat till dig. Men det är först om ett tag som din chock kommer att släppa helt. Förstår om du känner dig yr så ligg kvar i sängen till imorgon. Det är bäst att låta saker ha sin gång. Du har märkt att du saknar armen. Men förstår inte hur det kunde hända. Tänk inte på saken. Vi skall ge dig en sömntablett så du får sova.
Morgonen efter vaknar Magnus i en halvmörkt rum med en tom säng brevid honom på vänster sidan. Rummet är helt vitt. En rund lampa sitter i taket som ser ut som taget ur en sjukhus-serie på kanal 5. Han ligger och tittar i taket.
-Hej,hör han plötsligt. Lisa har kommit in i salen hastigt. –Jag vill tala med dig om en viktig sak.-Ok,sa han. –Jag har tänkt lite på vår framtid. Jag vet inte om jag klarar av att leva med en man med handikapp. Har inte sovit en blund.Är jätte ledsen. Hennes tårar forsar plötsligt ut ur ögonen. Du vet inte hur mycket jobb det krävs av mig nu när du plötsligt har ändrat allt. –Varför körde du så fort i kurvorna.Det var ju inte klokt. Jag vill inte ha en man som är så ansvarslös. Jag har bestämt att jag inte vill träffa dig igen. Adjö.Hon gick lika hastigt.
Magnus blev jätteledsen.Klockan var 10 på förmidagen. Med jätte ont i huvudet. Det fanns en knapp som det stod Hjälp! på.Han tryckte på den. In kom en liten kort människa som frågade.-Vad vill du? Jag är upptagen. –Jag har ont i huvudet.Kan jag få en tablett.-Visst,sa hon.
Plötsligt kom en stor man in i salen. –Hej,hur är det? Har du ont?Magnus kände genast igen honom. Det var hans bäste kompis Jack. –Jag har förstört mitt liv ännu en gång. Lisa har lämnat mig innan vi ens hann börja. Jag struntar i armen. Det är Lisa jag ville ha. Nu har hon lämnat mig, rasplade Magnus ut. Hon gick precis.Såg du inte henne?-Jo,jag tror det. En helt otroligt vacker tjej gick förbi mig i dörren. Var det din tjej,sa han med samlad blick. – Hon var helt underbar. Nu när jag har kört av vägen och armen är av så är mitt liv slut.
Plötsligt ringer Magnus mobiltelefon. –Hallå, säger han med gråten i halsen.-Hej, Det är din pappa. Har du vaknat?- Ja,men livet är slut!-Vad menar du? –Lisa har lämnat mig. Jag har kvaddat bilen och min vänster arm är av. Kan det bli värre,nästan skricker Magnus.
-Ja, du kan bli av med alla vänner,dina släktingar,ditt liv,säger hans pappa med lugn stämma. Magnus la ifrån sig telefonen. Han tittade på Jack.Tårarna rann ut med Magnus kind. –Pappa har rätt,sa han
Magnus suckade när han stod vid havet och tänkte på vad som hänt under sommaren. Han hade lämnat lunch resturangen vid bäcken. Där han hade trott att han hade sett någon som han hade sett förut, nämligen Lisa. Nu var nästan sommaren slut. Tiden hade gått fort sedan han hade sett Lisa första gången i sin Kikare. Då den där gången också vid havet. Då allting startade i sommar. Allt hade sett ut som en ny vändning för honom. Livet hade lekt. Nu fanns det bara minnen kvar…..

VN:F [1.9.11_1134]
2.5/5 (4 röster)
En sommar med Lisa, 2.5 out of 5 based on 4 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.