Stöveln

På en studentresa till Tjernobyl, 1987, fick jag vad man skulle kunna kalla en uppenbarelse. Jag klev omkring i förödelsen i gummistövlar svärtade av aska och kände vad jag endast kan beskriva som en enorm lättnad. Där var jag, hög som en pundardrake, i hjärtat av katastrofen. Runtom hörde jag människors röster utan att lyssna. Jag kände deras rörelser eka mot min kropp utan att reagera. Framför brann högar av lik, bara några kliv från där jag stod, men jag såg dem inte. Inte egentligen. Marken vibrerade av en övernaturlig närvaro. Jag ringde min mor och sade att jag älskade henne. Jag trodde att jag var förlorad för evigt i detta förunderliga tillstånd. Världen slöt en bubbla runtom mig. Klart slut.

Dagen därpå vaknade jag på mitt hotellrum med en svidande huvudvärk. På avstånd hördes ett klocktorn slå sex gånger. Jag undrade om det var morgon eller kväll medan jag drog på mig ett par strumpor och gäspade högljutt. Mina tankar fördes till gårdagens händelser. Hur hade jag tagit mig tillbaka till hotellet? Vem hade klätt av mig alla plagg förutom kalsongerna? Varför hade ingen klätt av mig kalsongerna? Jag såg på min halvnakna kropp i badrumsspegeln och rynkade pannan. Törstig som man är efter att ha varit utslagen i mer än ett dygn drack jag vatten direkt ur kranen fastän de sagt att vi utlänningar skulle undvika det. Jag behövde svar, och det snabbt. Jag plockade upp mobilen och ringde min vän Alice men fick inget svar. Därefter slog jag numret till Sigurd, och inte heller han gav mig något svar. Tyngd av ångest och migrän stapplade jag klumpigt fram genom hotellkorridoren tills jag nådde rum 308. Ingen öppnade efter att jag knackade och ropade så jag sparkade upp dörren och fann min fru i säng med min bäste vän.

VN:F [1.9.11_1134]
3.0/5 (5 röster)
Stöveln, 3.0 out of 5 based on 5 ratings

1 kommentar

  1. Haschischa Skriver:

    Bra svenska, men jag förstår ingenting. Vad hade tjenrnobyl-uppenbarelsen att göra med resten? Vad var det ens för en uppenbarelse? Varför har du personen som är student en fru? Mobiltelefon 1987, hur vanligt var det? Varför sparkar han upp dörren till rum 308, vet han vem som bor där? Väldigt mycket som är väldigt oklart.

    VA:F [1.9.11_1134]
    Rating: 0.0/5 (0 röster cast)

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.