Brottet

Det första som hände den sommaren var ett mord. Innan turisterna, när den tidiga junisolen gjorde havet till ett blänkande silverfat, skolorna hade just stängt för sommarlov.Det var då det hände, kl fem på morgonen cyklade ett tidningsbud förbi Alderholmen och såg något ligga och flyta i vattnet, nästan längs med bryggan. Han tyckte det såg misstänkt ut så han cyklade närmare för att titta. Han ryckte till och var nära på att skrika men kvävde det sedan när han insåg att det var en död kvinna som låg på mage i vattnet.

Skräckslagen tog han fram mobilen och ringde 112. Först så trodde man att det var en drunknings olycka, någon berusad tonåring som snubblat över kanten på kajen under natten. Men så var det inte för när dom fiskade upp kroppen så hade den blivit skjuten två gånger i ansiktet och tre i bröstet.

Kommissarie Larsson stod vid kajen med en bekymrad rynka mellan ögonbrynen och betraktade kroppen. Ansiktet var uppsvällt och tjejen hade linne och shorts på sig. Ingen plånbok eller form av ID kort hittades, men kommissarien kände på sig att det var något bekant med tjejen. Rykte om liket spred sig snabbt igenom hela staden. Strax efter nio ringde en kvinna och berättade att hon inte kommit i kontakt med sin, och hon hade ju hört det fruktansvärda ryktet …

– vad heter din dotter? Frågade kommissarien
– Linda. Linda Karlsson.
Direkt när dom hade lagt på ringde en klocka bak i huvet , sen kom han ihåg vad som hänt henne för sex år sen och vad fan kan det här betyda mumlade han för sig själv.
Johanna hörde nyheten av en granne. Men att offret var Linda Karlsson fick hon inte veta förens efter lunch. Linda och Johanna var jämn åriga och hade gått i parallellklasser i skolan. När Linda var 15 blev hon ihop med Tobias.
Det hade förstört hela hennes liv. För att tjäna extra pengar hade hon suttit barnvakt åt olika familjer i samhället. Det hände att hennes pojkvän dök upp och höll henne sällskap. Ingen hade något emot det, men på den tiden visste man inte vad Tobias gick för.
En kväll när Melinda satt barnvakt åt elvaåriga Magdalena. Tobias körde dit på sin moppe, han hade med sig en film och en chipspåse. Linda påstod att hon hade somnat i soffan och vaknat av att Tobias kom ner för trappan. Han sa att han hade kollat så att Magdalena sov. Tio minuter senare kom polisen. Magdalena hade låst in sig i badrummet och det hördes ett hysteriskt snyftande när hon ringde 112. På sjukhuset kunde man konstatera att hon hade blivit våldtagen.
Tobias hamnade på ungdomsanstalten och en del av skuggan föll över Linda. Hon kom att förknippas med Tobias och det som hänt, och det blev svårt att gå vidare och nu var hon död.
Utredningen av mordet på Linda ledde mest till spekulationer. Hon hade ingen pojkvän för tillfället men enligt vittnen i området där hon bott hade hon haft manligt besök. Men ingen kunde lämna något signalement och då kunde dom inte spåra mannen. Hon levde ett tillbaka draget liv, hade få vänner och studerade på Gävles högskola.
Hennes liv tycktes ha präglats av det som skett för sex år sen och kommissarien kunde inte mota undan misstanken att de båda brotten hade något att göra med varandra. Det gick några veckor mordet försvann från löpsedlarna och turisterna började komma. Det var varmt och skönt i juli och i mitten av månaden dök Charlie upp i staden.
En främmande kille från Göteborg som hyrde ett rum på andra våningen på hotel CH. Borta mot tågstationen. Han drack aldrig mer än en öl och var helt ointresserad av turisterna. Om Johanna hade observerat det skulle det kanske ha gjort henne misstänksam. Men hon hade för mycket annat att tänka på alla gånger han kommit in i butiken där hon jobbade. Han hade ett mörkblont, solblekt hår och ljusblå ögon och en hel del var kvar i hennes tankar och fantasin. Han verkade intresserad av henne också.

– Ska vi gå ner och käka något när du slutar? Frågade han henne den tredje dagen
De åt grillat kött och drack en öl på hotellet där han bodde. Efteråt promenerade de till magasinet som hon ärvt efter sin morfar som vart fiskare. De satt på bryggan, drack kaffe och pratade under solnedgången. Den andra kvällen började han prata om mordet på Melinda.
– jag läste om det i Gefle dagblad och det verkade riktigt ruggigt.
Hon nickade till svar, han fortsatte
– vad tror du om den här teorin? Att det har något att göra med den där våldtäkten för sex år sen?

Den här gången rykte hon bara på axlarna till svar,
– det är väll inte helt omöjligt sa hon för försiktigt, men jag vet inte mer än du, allt jag hört är det som står i tidningarna. Charlie fascinerade henne, men det främsta skälet till att hon drogs till honom var att han verkade så enkel. Och det var en frisk fläkt jämfört med Pelle. De hade varit ihop av och till under två år och det hade aldrig funkat riktigt bra. Varje gång hon hade kommit över honom och hoppas på att det var över, dök han upp och lockade henne tillbaka igen. En vid det här laget hade det varit slut i över ett halvt år sedan, och den här gången trodde hon att det var över för gått. De var jämngamla, och han var storebror till Magdalena och det som hänt kastade även en skugga över honom, om han inte hade brytt sig om den där festen och stannat hemma hos sin lilla syster hade allt varit annorlunda.
Några kvällar senare satt Johanna på hotellets terrass och väntade på Charlie. Hon hade kommit lite tidigare från jobbet och tagigt en Cola när Pelle dök upp och slog sig ner
– hej sa han
– Hej Pelle
Hon hade inte sett honom efter det att dom fiskade upp den döda kroppen ur vattnet.
– hur är det? Frågade hon
Han kastade en blick ut.
– jag tänker sticka härifrån, sa han sammanbitet,
Jag är färdig med det här stället.
Han hade alltid varit rastlös, så hon var inte direkt förvånad.
– vart ska du ta vägen då?
– jag sticker till syrran
Magdalena hade flyttat till USA när hon skulle börja gymnasiet.
– jag kommer att sakna dig, sa hon och menade det
Han log snett och det glimmade till i blicken
– Det är bara att hoppa på ett flyg när längtan efter min kropp blir för stark.
Hon började skratta som bara den, Charlie dök upp, Pelle reste sig snabbt tog farväl och gick, Charlie kom fram och satte sig.
– Hade han bråttom?
Hon log lite snett och följde Pelle med blicken.
– Han ska flytta
Charlie kastade en blick efter honom.
– Flytta? Tror du han sticker från något?
– Ja, svarade hon efter en stund, dåliga minnen
– Han var brorsa till hon Magdalena som våldtogs eller hur?
Det var någon som snackade om det.
En varnings klocka ringde i hennes huvud, vafan var han så nyfiken för?
De gick hem till henne efter middagen. Det var deras fjärde dag tillsammans. Det var en spänning i luften och hon kände på sig att något skulle hända. Deras händer snuddade vid varandra och hon kände sig gladare än hon gjort under hela kvällen De blev stående på bryggan utanför hennes hus ett bra tag, ingen sa någonting när han plötsligt lutade sig fram och kysste henne mitt på munnen, hon kände glädje i hela kroppen och ville inte att ögonblicket skulle ta slut. Det var han som drog sig tillbaka och sa god natt och gick. Hon stod kvar länge och tittade efter honom solen gick ner bortom horisonten. Hon skulle ta reda på mer om honom. Vem var denna Charlie Andersson?
Hon gick in och satte sig i soffan och slog på sin laptop, det första hon skulle kolla var Internet. Men det gav inga svar på hennes sökning. Jävla data fan mumlade hon för sig själv.
Nästa dag gick hon iväg på lunchrasten upp längs gatan till Scandic CH hotellet där han bor. Hon visste att han var ute på en fisketur och därför smet upp till dörren där han bodde. Hon lirkar lätt upp låset och går in. Rummet var fint städat och det finns inget märkvärdigt utom att garderoben stått på glänt och en mapp ramlade ut. Hon tittade märkvärdigt på den och tog upp den från golvet.
Hon tänkte för sig själv. Vilken total idiot, vilket jävla svin jag är att jag inte fattade. mappen innehöll all information om brottet som inte någon annan visste, både våldtäkten och mordet. han hade till och med fått tag på polis rapporter och person analyser, en var om henne själv och en massa smygtagna fotografier. hon kände hur modet sjönk och visste inte vad hon skulle göra!
Hon återvände till pressbyrån där hon jobbade efter en stund. När dagen var slut så stod han i dörren som vanligt, men den här gången log han med ett annorlunda flin och tittade på henne. Den blicken gillade hon inte.
– hej sa han med ett konstigt flin
Hon bara tittade tillbaka och tog sin jacka och tillsammans vandrade dom ut ur butiken.
– vi kan väll gå hem till mig först föreslog hon, jag vill byta om.
Han såg lite fundersam ut men följde ändå efter. Hon gick in i sin lägenhet och upp ur en låda tog hon en PISTOL. Han tittade förvånat på henne, när hon plötsligt sa:
– vem är du? Sa hon kallt Och vad gör du här? Jag såg mappen, om du inte svarar ärligt …
– … så skjuter du?
– och det vore inte första gången …? Sa han lugnt
– vad menar du? Frågade hon strävt
– jag vet vad som hände din syster
Hans ord var som en riktigt hård knytnäve i magen.
– vem är du? Upprepade hon igen
– jag är privat detektiv, anlitad av Silva, Pelle och Magdalenas mamma. Om du inte tror mig kan du ringa henne själv och fråga.
Johanna suckade trött och kastade ifrån sig pistolen.

– den är oladdad och var morfars, jag använde den som något slags skydd ifall något skulle hända.
Hon sjönk ner i soffan och började berätta
– min syster Mattis var fyra år yngre än jag. Hon drunknade när hon var 12 år. Efter begravningen läste jag hennes dagböcker. Det var då jag upptäckte att Tobias våldtagigt henne också. Linda satt barnvakt åt henne lite då och då. Jag kommer nog aldrig sluta undra om det var en olycka att hon dog eller om hon ville dö.
– varför gick du inte till polisen?
– för våra föräldrars skull. De var redan förkrossade. Om jag hade gjort det hade det bara blivit värre och Tobias åkte ju ändå fast för våldtäkten på Magdalena. Folk visste ju redan vad han gick för.
Kommissarien stod och tittade när dom fiskade upp mordvapnet ur hamnen. En pistol, dom genomsökte pistolen och fick fram massa finger av tryck. Dom tillhörde Micke. Pelle och Magdalenas pappa. Dom kallade genast in ha på förhör. När dom förklarade hur det låg till så såg han alldeles förvånad ut…
– Vi måste ta ett blodprov, för vi har hittat spår från dig i Lindas lakan.
– Så här är det: vi hade en affär och jag var hos henne den kvällen, och körde hem vid 11 och allting var bra. Jag skulle aldrig skada henne. Jag hade känslor för henne
Då insåg kommissarien hur det låg till.
– Va jag? Hur kan du anklaga mig? Du har inga bevis sa Silva snabbt
– Du visste att Micke och Linda hade en affär och bestämde dig för att hämnas. Så du tog två flugor i en smäll. Först för att hämnas på Linda för hon kom så lätt undan och sen för att hon och Micke hade ett förhållande.
– Du har fortfarande inga bevis på att det var jag.
Kommissarien tyckte att det räckte som bevis för att hade det inte varit hon hade hon inte nekat så.
– Jag åker hem idag.
– Jag kommer sakna dig.
Johanna kände hur mycket hon skulle sakna Charlie.
– Jag kommer sakna dig med sa han och gav henne en avskeds puss.
Hon tittade efter honom när han klev på tåget. Hon kände tåren som föll ner för hennes kind.
När tåget åkt tog hon upp mobilen knappade in ett sms ”Kom gärna och hälsa på mig, under en middag”
När hon kommit hem fick hon svar ” Gärna för mig. Vi ses puss och kram”

VN:F [1.9.11_1134]
3.8/5 (22 röster)
Brottet, 3.8 out of 5 based on 22 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.