Julens ängel

Ebba var i lekrummet med sjuksköterskan Britt, Ebbas mamma Carin hade precis fått veta att Ebba hade cancer. Hon kunde knappt tro att lilla Ebba som bara var 7 år hade fått cancer av den huvudvärk som hon haft hela hösten.
Ebba visste fortfarande ingenting och Carin visste inte hur hon skulle berätta det heller.
Livet skulle inte bli det samma som det var förut, insåg Carin på direkten.

Eftersom Ebba inte har en pappa så ringde Carin till hennes mamma, Ebbas mormor och bad henne komma hem och hjälpa henne att ta hand om Ebba.
– Jag kommer på direkten sa Ebbas mormor.
Carin gick och hämtade Ebba från lekrummet, läkarna hade sagt att dom fick åka hem idag och hämta sig efter beskedet och komma tillbaka efter helgen på måndag morgon.
När Ebba såg sin mamma och såg att hon var röd i ögonen och alldeles gråtfärdig , frågade hon inte vad det var som hade hänt, hon tordes bara inte.
Ingenting var sig likt när dom kom hem den kvällen, allt var som dött och tyst.
Ebbas mormor var där redan när dom kom hem, Carin brast i gråt men Ebba förstod inte varför, hon gick upp på sitt rum och kollade lite tv.
När mormor sedan kom upp så frågade Ebba varför alla var så ledsna nu när dom hade kommit hem från sjukhuset.
– Du har en liten knöl i hjärnan som gör att du inte mår så bra, sa mormor.
– Vad ska dom göra med den då frågade Ebba ledsamt.
– Dom ska operera bort den sa mormor.
Ebba somnade i sin mormors famn den kvällen.

På måndag morgon åkte dom iväg till sjukhuset, Carin kände på sig att det var sista gången hon kommer se Ebba så frisk som hon är nu. I bilen till sjukhuset satt Ebba i baksätet och lekte glatt med sina Barbies.
När dom kom fram till sjukhuset väntade redan samma sjuksköterska på dom som hade varit med Ebba i lekrummet före helgen.
Hon visade dom till Ebbas rum, det var ett rosa rum med luftballonger på väggarna och i rummet fanns det tavlor med nallebjörnar på.

Ebba skulle opereras redan samma dag som dom kom dit eftersom dom vill förhindra att cancern spred sig till andra ställen.
Klockan två kom läkarna och körde iväg henne till operationssalen. Det var kallt i rummet tyckte Ebba och började frysa lite. Väggarna var vita och läkarna hade vita munskydd och gröna skyddsrockar. Ebba hade aldrig sett hur dom hur dom såg ut men nu tyckte hon att dom såg ut som rymdmänniskor.
Ebba blev sövd och operationen började, det tog ungefär 3 timmar men allt gick bra.

Dagarna gick och Ebba började tappa sitt hår av dom starka cellgifterna. Hon blev jätteledsen för hon ville ju så gärna ha kvar sitt långa bruna hår.
Läkarna tyckte att håret lossnade ovanligt fort och det gjorde bara Carin ännu mer orolig.
En dag blev Ebba jättesjuk hon ville inte äta eller dricka, hon fick åka akut till intensiven.
Det var nära döden, läkarna sa ännu en gång att hon kanske inte lever till jul och att tillståndet håller på att förvärras. Ebba hade ju dom dagar då hon mådde bra och dom då hon inte alls mådde bra.
13 december, luciadagen. När Ebba vaknade på luciamorgon mådde hon bättre än någonsin. Hon ville så gärna ha luciatåg så hon frågade mamma:
– Snälla mamma att vi kan ordna ett luciatåg.
Carin tvekade en stund men gick sedan med på det när hon tänkte att det ändå kanske är hennes sista lucia hon firar.
Carin åkte in till stan och köpte allt som skulle behövas, det var ju inte mycket men ändå.
När hon sedan såg alla barnen och Ebba komma skridande genom korridoren fick hon tårar i ögonen, hon tyckte att Ebba såg ut som en ängel med klänning och glitter på det kala huvudet, hon tittade upp och såg att alla sjuksköterskor och alla läkare hade stannat upp för att se på dom små barnen och för några av dom kom det några tårar.

Dagarna närmade sig julafton men Ebba blev bara sämre och sämre. Hon hade fått sår på ryggen av att bara ligga i sängen hela tiden för hon fick inte göra något, hon var för svag.
På julaftonsmorgon ville Ebba ha på sin finaste vita klänning och hennes bita lackskor som hon hade fått i födelsedagspresent av sin mormor.
På dagen fick Ebba vara i lekrummet med dom andra barnen, bara för att det var julafton.
Klocka ett kom tomten och delade ut julklappar till alla barnen, Ebba fick en porslinsdocka med skär klänning och långt ljust lockigt hår. Ebbas mamma Carinfick också en julklapp, en dagbok till året därpå.

Kvällen kom och Ebba blev mycket sämre än alla andra kvällar. Klockan blev kring nio då Carin blev så orolig över Ebbas tillstånd att hon sprang iväg och hämtade hjälp.
Men när hon kom tillbaka var det för sent, Ebba var död, hennes kropp orkade inte mer.
Carin bröt ihop, hennes ängel var borta, julens ängel fanns inte mer.

VN:F [1.9.11_1134]
4.0/5 (1 röst)
Julens ängel, 4.0 out of 5 based on 1 rating

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.