Hjälpsam till döds

Harry gick upp precis som han brukade exakt klockan 06:58 för att kunna hälsa på brevbäraren och ta emot posten direkt i handen. Han gick in, satte på kaffe och inväntade skallet från grannens hund Simpson. Grannen, herr Andersson, brukade mycket punktligt gå sin vanliga morgonpromenad med Simpson. Harry suckade belåtet och slog sig ner i den nyköpta IKEA-fåtöljen. De flesta av Harrys möbler var av märket IKEA. Om man tittade riktigt noga i Harrys hem kunde man se att rummen var identiska med vissa sidor i IKEAS vårkatalog 2005. Man kunde där hitta allt från pallen HUGO till bokhyllan BILLY och Skrivbordet JOHAN, allt möblerat som en kopia ur katalogen.

Harry är en skicklig men ganska avdankad kriminalkommissarie, som specialiserat sig på brott där mord är involverat. För tre år sedan fick han en väldigt speciell utmärkelse – han tilldelades då ett pris för att han arbetat längst tid på stationen. Men det var ingen överraskning att Harry inte själv deltog i ceremonin för att ta emot priset. Det fick istället han assistent Ivan göra.

Ivan är 35 år yngre än Harry och är inte särskilt begåvad. Han beundrar Harry enormt och ser upp till honom som till en hjälte. För Ivan är Harrys ord lag. Harry är inte lika entusiastisk över sin unge assistent, som han lite grann i hemlighet inte gillar så mycket.

Harry börjar med att ta på sig sina kläder i den ordning som han brukar. Först strumpor och boxershorts, men därefter har han den udda vanan att ta på sig sina skor. Detta har han gjort sedan barndomen. Anledningen är att en gång då han var liten började han föräldrahem brinna. Harry höll på att klä sig och hade lyckats ta på sig alla klädesplagg förutom skorna. Han tvingades fly från huset i bara strumplästen och sedan se hemmet brinna ner helt och hållet. Detta gör att Harry sedan dess inte vill att historien skall upprepa sig. Han börjar därför alltid med att ta på sig skorna.

När Harry går ut från huset och bort mot sin bil ser han hur Simpson kommer springande utan koppel. Harry försöker akta sig men simpson står snart på två ben och ger honom några slafsiga morgonkyssar. Detta göra Simpson varje morgon och Harry är egentligen en varm djurvän men just denna morgon har Harry inte hunnit dricka sitt kaffe på grund av ett brådskande telefonsamtal från polisstationen. Harry blir rosenrasande och slänger ur sig ett antal plumpa ord både om Simpson och herr Andersson, som flåsande kommit rusande för att fånga in sin jycke.

När Harry sedan kommer till jobbet är han fortfarande sur och säger i stort sett till alla att dra åt helvete, men när Ivan kommer in på hans kontor som alltid uppmärksamt.

Klockan närmar sig nu 17:30 och Harry har efter en ganska rutinbetonad dag åter kommit hem. Sedan han ätit kvällsmat och suttit en stund i den nyinhandlade IKEA-fåtöljen reser han sig upp och spejar ut genom fönstret för att få syn på herr Andersson, men han syns inte till. Harry har lite dåligt samvete för att han skällt ut sin granne på morgonen och skulle egentligen vilja ställa allt till rätta. Då han tittar mot Andersson tomt är det släckt i hela huset. När Harry tittar upp mot det tredje fönstret från höger på andra våningen (det vill säga Anderssons sovrum) ser han att fönstret står på vid gavel och han hör ett stilla klagande. Det låter som en ganska lågsmält ylande av Simpson. Harry tänker efter en kort stund och bestämmer sig sedan för att knacka på hos herr Andersson för att be om ursäkt för det som hände tidigare.

Då han skall knacka på ser han att dörren står på glänt. Harry ropar in i huset ett antal gånger men får inget svar. Gnällandet har nu blivit mycket högre. Harry går uppför trappan och in i sovrummet. Där på golvet ligger herr Andersson helt likblek med en stålvajer runt halsen och precis bredvid, som en trogen följeslagare, ligger Simpson med lite blod i ena mungipan och på nosen. Harry lossar så fort han kan på stålvajern men Andersson är död och bortom all hjälp. Trots detta tillkallar Harry ambulans eftersom detta ingår i polisens rutiner och sedan ringer han till stationen efter förstärkning.

Kort därefter dyker Ivan och fem andra poliser upp. När Ivan stiger in i sovrummet ser Harry ett stort, helt färskt bandage på hans högra överarm. Efter att teknikerna tagit sina prover, brottsplatsen fotograferats och några ytterligare grannar utfrågats återvänder gruppen till polisstationen. Men har inte glömt att fådjurskyddsjouren att till vidare lämna Simpson på djurhärbärge.

På polishuset börjar de spåna efter möjliga misstänkta med det leder ingen vart. Allt resonerande leder bara in i återvändsgränder. Tills slut får Harry en idé, han vill att man gör DNA-analys på blodet från Simpsons nos och mun. Det måste ju tillhöra gärningsmannen! Harry och en kriminaltekniker åker till härbärget för hundar och katter och söker upp Simpson, som är ganska dyster till mods i sin nya miljö. Den förvånade Simpson blir sedan noggrann torkad kring nosen och i munnen av de båda männen. Eftersom blodet är helt färskt skall DNA-analysen vara snabbt avklarad förklarar kriminalteknikern – under förutsättning att det finns ett matchande prov sedan tidigare i registret. En polis med tjutande sirener kör sedan blodproverna till kriminaltekniskt laboratorium. Två timmar senare ringer telefonen.
En nattarbetande kvinnlig kemist på labbet berättar för Harry att man faktiskt fått träff! Blodet från hundens mun tillhör IVAN MIRKOVIC.
Harry reser sig sakta upp. Han känner sig helt stel. Tillsammans med två andra polismän går han sedan och arresterar Ivan, som förvånat leende glor på dem. Han enda förklaring är att Harry på morgonen sagt att ”Jag vill fan döda Andersson”.

Numera lever Harry ett normalt liv utan ”stalkers”. Han har dessutom fått en ny inneboendet – sin vän Simpson. Man hade på djurhärbärget bestämt sig för att avliva den herrelösa hunden, men då hade Harry gått emellan och sagt att han skulle ta hand om honom. Det var ju faktiskt tack vare den modige Simpson som mordet kunde lösas så snabbt!

VN:F [1.9.11_1134]
3.0/5 (2 röster)
Hjälpsam till döds, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.