Framgångar och motgångar

Det var en varm och skön vårdag, grenarna på träden var fulla av små blad som lekte i den ljumma vinden och buskarnas små knoppar höll på att explodera i ett hav av grönska.

Erik och Carl strosade genom den lilla parken, där dom gått i alla år, dom diskuterade allt mellan himmel och jord, hit gick dom alltid när det var något viktigt som dom behövde prata om, eller dom kanske bara ville umgås, just i dag var det inget speciellt, den här dagen var som alla andra, dom hade slutat skolan och hade inga läxor så dom hade tagit en runda på stan och nu tog dom vägen genom parken.
Snart var dom framme vid vägkorsningen där deras vägar skildes, nu gick båda hem till sitt. Carl var trött efter en lång dag så han beslöt sig för att ta en tupplur innan maten, Erik däremot gick hem och satte sig ned för att studera dagens börs handel och hur hans aktier stod sig, det var nämligen hans största intresse här i livet, aktier, det var det enda han höll på med på fritiden.
Det började med att han fick 10 000 kr av sina föräldrar på sin 16 årsdag, men i stället för att köpa upp pengarna direkt så köpte han aktier för dem, detta lilla projekt gick ganska bra, och snart så hade dessa 10 000 kronorna blivit 20 000 och han bestämde sig då för att köpa ännu fler inom ett annat företag, han kom över ett stort antal aktier i ett konkurs drabbat företag.
Dessa aktier var i praktiken värdelösa men det var ju bara på skoj ( än så länge).
När han såg siffrorna för dagens handel radas upp på skärmen trodde han knappt sina egna ögon, dessa aktier som i går var så värde hade ökat 10 gånger i värde! Det första han gjorde var att lufta luren och ringa Carl, först var det inget svar men sen hördes ett sömnigt hallå.
Erik berättade nyheten och Först förstod inte Carl något heller men efter ett tag gick det upp för honom, hans bästa polare höll på att bli mångmiljonär! Detta var ingen engångsföreteelse, kurserna fortsatte uppåt och satte nya rekord varje dag, efter en månad hade dom ökat sitt värde med över 800 ggr, men plötsligt var inte ökningen lika dramatisk, men det spelade ingen roll , folk fortsatte att investera i företaget i fråga.
Men Karl började ana oråd, han bestämde sig för att sälja sina aktier, alla avrådde honom från det och sade att han borde tänka en gång till innan han gjorde något, men hans beslut stod fast, han skulle sälja.
Sagt och gjort, nästa dag skred han till verket, det var ingen svår uppgift att få dessa aktier sålda!, det blev nästan bråk om vem som skulle köpa.
Tillslut var det klart, det var en mycket ansedd och aktad affärsman som blev den slutgiltiga köparen.
Detta tjänade Karl en rätt så rejäl slant på! Närmare bestämt 30 miljoner kronor! Vad skall en 18åring som inte ens gått ut gymnasiet med en sådan summa pengar till, det kan man ju fråga sig? Jo för Karls del var det inget problem, det första han gjorde var att betala av lånen på föräldrarnas hus, köpa dem ett hus utomlands och så klart köpa alla saker som han själv ville ha bl a en dyr sportbil, en båt och en massa kläder av dyraste märket. Han fullkomligt strödde pengar omkring sig, men det märktes knappt i plånboken tyckte han.
Men han materiella ägodelar var inte det enda som hade ändrats i hans liv, hans bekantskapskrets ändrades också helt, nu för tiden umgicks han best med sådana som diskuterade hur många miljoner dom hade på sitt privata konto och hur många rika släktingar de hade.
Alla var vänliga mot honom, förutom hans gamla vänner, det var som om dom inte fanns längre, det var aldrig någon av dom som ringde, den ända som han över huvudtaget hade någon kontakt alls med var Karl, men dom träffades inte alls lika ofta som förr, nu var det bara nån gång i veckan eller ens det.
Nu var det Invigningar och chefs middagar som gällde när han inte gick i skolan. Nu hade han nästan allt man kan önska sig förutom riktiga vänner, och det är nåt som nästan ingen vill vara utan.
För var dag som gick blev det mer och mer ensamt, detta gällde även plånboken, men det var inget som han bekymrade sig över, efter att ha vältrat sig i lyx i närmare ett år så tar man allt för givet.
Men vännerna var värst, nu var det inte lika många fina middags bjudningar, nu var Karl inget speciellt i deras ögon längre, nu var det inte ”lönsamt” att umgås med honom längre.
Alla dessa bilar och den där stora båten och inte minst huset kostade en förmögenhet i månaden, vilket inte gjorde saken bättre, tillslut var pengarna slut, han var tvungen att sälja det, och dom pengarna räckte precis till för att betala sina skulder.
Nu stod han på precis samma ställe som där han för ett och ett halvt år sedan hade börjat.
Allt hade gått så fort att han inte riktigt hunnit fatta vad som hänt, men det kändes på något vis skönt att det var över.
Men en sak som han så gärna ville men ändå hels ville slippa var att återuppta kontakten med sina gamla vänner som han hade lämnat utan ett ord bara för att han hade skaffat ”nya vänner” som senare visade sig inte vara bra vänner trots allt.
Till slut tog Erik mod till sig och lyfte luren, Carls nummer satt fortfarande i minnet, Det dröjde många signaler innan han fick något svar, det var nära att han lade på men tillslut hördes ett sömnigt hallå i andra änden, Det var tyst i några sekunder, sedan Hördes ett tyst: Tja det är Erik, Tjugo minuter senare strövade dom omkring i den lilla parken och pratade om allt mellan himmel och jord.

VN:F [1.9.11_1134]
3.3/5 (13 röster)
Framgångar och motgångar, 3.3 out of 5 based on 13 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.