Älgen

Det var en tidig lördagsmorgon i slutet av oktober Luften var kylig och marken frusen Löven på träden hade blivit orangeröda och en del låg redan på marken i högar Trots att vintern stod för dörren var det en idealisk dag att jaga

Detta visste Sten Svensson när han på väckarklockans signal steg upp ur sängen klockan halv sex. Sten var mycket förväntansfull inför höstens första jakt dag Trots att det var två år sedan han tog sin jägarlicens hade han aldrig lyckats sänka någon älg men i dag hoppades Sten få sätta en kula i det ståtliga djuret. Till sin hjälp hade han familjens hundvalp Arnold, som visserligen inte var någon jakthund, men som skulle göra honom sällskap, om inte annat. Hans förberedelser var minutiösa och han tänkte inte låta någon futtig detalj spoliera nöjet för honom.

Innan Sten lämnade hemmet gick han och hämta Arnold sen satte han sig vid ratten till sin gamla Volvo och drog i gång tändningen Bilen hade varit honom trogen i över 25 år, men just i dag av alla dagar ville den inte starta Han svor och försökte igen. Fortfarande död

Efter en kvarts startförsök var Sten redo att kasta in handduken, men precis då Starta bilden i gång och han körde iväg mot skogen. Resan gick genom snårig skog och lerig terräng men efter en halvtimme stannade Sten i en liten glänta och steg ur.

Han tog sitt gevär sin ryggsäck och med Arnold i släptåg började han gå in i skogen. När Sten hade hittat en bra plats en bit in i skogen satte han sig ned och väntade På jägarkursen hade han fått lära sig att man måste vara tålmodig och beredd på många timmar utan att någonting hände Därför hade han dan innan köpt en billig pocket som kunde fungera som tidsfördriv. Arnold var lika sprallig som vanligt, och Sten började tro att älgarna kanske skulle bli skrämda av den hoppande hunden.

Timmarna gick och inget spår av älg. Boken var nästan utläst när Sten plötsligt hörde prassel inifrån ett snår en bit bort. Han signalerade åt Arnold att hålla sig tyst, och det verkade faktiskt som om den lilla hunden förstod hans signal. Han kände sig som ett barn på julafton, samma pirriga känsla kom krypande och håret på benen började resa sig Nu var spänningen extrem och Sten hade intagit högsta beredskapsposition med geväret mot axeln och kikarsiktet riktat mot busken.

Det var vad Sten hoppats på. En stor, elegant älgko uppenbarade sig cirka 50meter bort Han tog ett djupt andetag och lade pekfingret på den lilla avtryckaren Just som Sten tänkte sänka älgen kom en till älg fram. Den var betydligt mycket mindre och han förstod att den var kalv till den stora älgen Så fort han såg de båda djurens ömsesidiga kärlek kom han att tänka på sin egen fru och dotter Detta blev för mycket för Sten. Skulle han döda en kärleksfull moder bara för att han själv skulle få ha lite kul? Nej, inte den här gången i alla fall, men nästa gång kanske, tänkte han och sänkte pipan.

Han återvände till bilen och på väg hem köpte han lite rostbiff som familjen kunde äta som kvällsmat istället för älgkött. När Sten kommit hem kröp han ner i sängen igen till sin fru, som fortfarande var i drömmarnas land Klockan var bara halv tio.

VN:F [1.9.11_1134]
3.3/5 (10 röster)
Älgen , 3.3 out of 5 based on 10 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.