Så är en bra förälder!

Jag tror att det finns tre olika syner på en bra förälder. Barnets egna som förstås kan variera från barn till barn, vad föräldern själv tycker och sedan samhällets syn på ”den perfekta föräldern”.

Börjar bakifrån, lite hur jag tror att samhället, staten eller hur man ska säga det ser på hur en förälder ska vara. Striktare regler, hemma en viss tid och inte va sent ute, absolut inte bara vara ute och ränna. Föräldern ska ha järnkoll på var sitt barn är och vad det gör, de ska ju absolut inte vara ute och vandalisera, bråka, supa osv. Sedan när de är hemma, inte allt för bortskämda då de inte lär sig ta hand om sig själv riktigt till den dagen de flyttar hemifrån. Men gärna ge ungen en ”morot” för att ha en ”riktig” anledning till att sköta sig, kanske ett betalt körkort?

Såhär är det såklart inte överallt, men hos vissa. Jag har kompisar vars föräldrar lever lite efter ovanstående, och jag tycker att det är sjukt då man som barn/ungdom bör ha rätt till ett privatliv och kunna röra sig utan att jämt och ständigt behöva kolla klockan eller tala om vart man är. Det försvårar för ungdomen att lära känna nytt folk, eller njuta riktigt av ”friheten” innan man hamnar i arbetslivet  Såklart man lär känna nytt folk på skolan, eller folk som har gemensamma intressen och är på samma platser, men det är inte riktigt samma sak, det går att träffa ännu mer folk om man tex är på ett discotek eller någons lägenhet en helgkväll.

En förälders syn på hur man ska vara? Lite svårt för mig då eftersom jag ser det från ett annat håll, men hur jag tycker att det verkar. Så, det finns de som kör på det jag skrev ovan, och även vad jag tycker om det. Sedan finns det de som ger sina barn helt det helt fritt och struntar i stor del vad sina barn gör eller inte ens funderar på att fråga vad han/hon gjorde när den kom klockan 06.00. Vilket är fel, många som då hamnar i trubbel, lär känna fel personer eftersom de inte lär sig riktigt vad som är rätt och fel.

En ”vanlig” (förresten är vanlig ett dåligt ord, normal likaså) vill nog vara till viss del sträng, men ändå tillåta, i alla fall från en viss ålder att barnet är ute rätt sent och kanske inte hör av sig jämt om vart den är, föräldrarna vill nog kunna känna att de kan lita på sina barn, att de sköter sig och utnyttjar den frihet de fått på rätt sätt. Sträng på det viset att barnet ska ha några regler som det måste följa, som tex att när det är ute sent på kvällen, inte vara ute och bara vandra, ”bara vara” utan vara hemma hos en kompis, eller kompis kompis. Regler som att undvika supning, eller i alla fall ta det lugnt.

Jag tror att de föräldrar som har strängast regler är de som var vildast när de var små, då de vet hur pass deras beteende påverkat hur deras vuxna liv är, bra eller mindre bra, de kanske helt enkelt inte vill att deras barn ska göra samma skit som de gjorde när de var små. Sen så har såklart deras föräldrars uppfostran på dem påverkat hur de uppfostrar sina barn, då de även vet hur de reglerna fungerar, även fast det kanske var regler de verkligen hatade när de var 14-18 år.

Så, en ungdoms syn på hur föräldrar ska vara, olika från person till person så tar hur jag tycker och hur jag haft det. Mina föräldrar har varit ganska snällsträng, och först nu på senare tiden de tillåtit att jag varit borta till lite senare på natten, från ca 16.5års ålder som det varit riktigt så, ungefär då jag började gymnasiet. Eftersom hellst vill slippa hämta mig mitt i natten så om jag är inne i stan, Östersund så är det sista bussen hem som gäller, 01.30. Då hemma vid 02.00 tiden, väl hemma i byn, så är det ingen speciell tid då jag kan ta mig hem i princip när jag vill, men måste väcka någon av föräldrarna när jag kommer hem så att de vet att jag har kommit hem. Innan har det varit ganska bestämda tider och de måste veta vart jag var, vilket av mig var ganska oomtyckt men det fungerade okay, och nu fungerar det ännu mer okay. 🙂 De vill absolut inte att jag ska dricka, jag skulle inte våga komma hem heller om jag var påverkad då jag inte har en aning om hur de skulle reagera, så har varit lugnt på den fronten, ser fram mot 18års dagen 

Hur vill en ungdom att föräldrarna ska vara? Frågar man runt så får man nog svaren liknande: • Inga speciella regler • Inte bry sig så speciellt • Köpa ut, i alla fall efter en viss ålder.
Oseriöst eller inte? Skulle nog inte fungera, men men…

VN:F [1.9.11_1134]
2.7/5 (3 röster)
Så är en bra förälder!, 2.7 out of 5 based on 3 ratings

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.