Novell

Med ett kraftigt ryck vaknade hon till. Där var den igen, den ständigt återkommande drömmen. På detta sätt hade det varit under det senaste halvåret, aldrig hade hon fått sova en hel natt.
Med vidöppna ögon slog hon en snabb blick mot fönstret för att konstatera det hon redan visste, nämligen att det fortfarande mörkt. Hon gav ifrån sig en tung suck och sjönk åter ner med huvudet på den mjuka kudden. Sakta slöt hon ögonen i hopp om att kanske kunna somna om en liten stund till innan det vara dags att gå upp.
Det dröjde inte lång stund innan hon åter drog långa djupa andetag som ett tecken på att hon hade somnat ännu en gång. Hon vakande först då klockan ringde. Utan att öppna ögonen började hon treva med handen efter klockan för att stänga av den. Detta tillhörde den vanliga morgonrutinen och var därför något hon klarade av utan att öppna ögonen.
Trots de slutna ögonen kände hon hur ljusstrålarna letade sig in i rummet genom de mörka gardinerna för att liksom få henne att förstå att det var dags att gå upp. Argt drog hon täcket över huvudet, hon tänkte minsann inte gå upp ur sängen idag. Hon var fortfarande trött och skulle behöva sova några timmar till.
Detta var dock en tanke hon var ensam om att ha. Det dröjde inte lång stund innan hennes mamma öppnade dörren till rummet. Med bestämda steg gick hon förbi sängen, bort mot fönstret och drog bort gardinerna så att rummet lystes upp av den varma solen. Den vita lampan som stod i fönsterkarmen flyttade hon bort för att kunna öppna fönstret. En ljummig vind drog in över rummet och fågelkvittret hördes tydligt utanför. På väg tillbaka mot dörren öppnade mamma munnen för första gången sedan hon kom in i rummet.
– Frukosten är framdukad, kom ner och sätt dig och ät.
Inte god morgon, inte har du sovit gott utan endast frukosten är framdukad. Lisa kände hur tårarna började bränna bakom ögonlocken där hon låg under det varma täcket. Det var på detta sätt det varit det senaste halvåret, enda sedan Jan och hans dumma dotter Sandra hade flyttat in.
Lisa var fyra år när hennes mamma och pappa gick skilda vägar. Pappan hade träffat någon annan och bestämde sig för att flytta till andra sidan USA för att där bygga upp ett nytt liv med sin nya fru, ett nytt liv där inte Lisa var inkluderad. Han hade aldrig sagt det, men bara genom hans sätt att agera förstod hon att hon inte var välkommen.
Det var många år sedan nu och inget hon ägnade några närmare tankar på, men visst hände det att hon tänkte på honom då hon fylla år och vid jul. Inte för att hon trodde hon skulle få något, utan mer tanken på hur det skulle kännas att vara en riktig familj.
Sedan hon var fyra år hade det bara varit hon och hennes mamma, det var de två som hade utgjort grunden i hennes familj och hon trivdes med det.
På sommaren hade de åkt på semester ihop, vid frukosten hade de pratat och skojat och när Lisa hade slutat skolan för dagen hade hennes mamma stått utanför så de kunde ha sällskap hem. Allt detta hade varit som bortblåst sedan den dag Jan och Sandra flyttade in.
Lisas mamma hade träffat Jan då hon började arbeta på ett nytt jobb för två år sedan.
Till en början var Lisa glad för sin mammas skull då hon såg hur lycklig Jan gjorde henne. Han var dessutom trevlig mot Lisa och hon fick alltid presenter, både då hon fylla år och till jul, något hon aldrig fått av sin egen pappa.
Visst skulle Lisa kunna tänka sig att bo med sin mamma och Jan, det skulle ju innebära att hon fick den familj hon alltid önskat sig men aldrig sagt något om. Detta var en önskan som gick i uppfyllelse någon gång vid jul för snart ett år sedan.
Både Jan och mamma hade verkat glada och upprymda redan vid frukostbordet, men det var först på eftermiddagen som Lisa fick veta varför. Jan hade friat och Lisas mamma hade med ett sprudlande leende svarat ja.
Två månader senare var de gifta. Det hade varit ett enkelt bröllop med bara de allra närmaste.
Till de närmaste hade Lisa räknat sig själv, sin mormor och morfar och Jans föräldrar, vad hon inte hade räknat med var att Jan hade en dotter, Sandra. Hon var nio år, tre år yngre än Lisa och ett stort hot mot den lyckliga familjebild som lisa målat upp där hon var det enda barnet.
Liksom Lisas mamma hade Jan haft ett tidigare förhållande som hade resulterat i en dotter. Jan hade ensam vårdnad om Sandra då hennes mamma inte orkade ta hand om henne.
Helt utan förvarning fick Lisa en lillasyster, en syster som inte bara tog all uppmärksamhet utan var dessutom den i familjen som bestämde, alla rättade sig efter vad Sandra tyckte och vad Sandra ville. Det var ingen som lade märke till Lisa och ingen som lyssnade då hon sa något. Frågade hon om hon kunde få något var svaret alltid nej, annorlunda var det då Sandra frågade då hon alltid fick som hon ville.
Denna dag var extra jobbig och det var den främsta anledningen till varför Lisa hade velat stanna kvar i sängen. Hon orkade helt enkelt inte gå upp för att se hur Sandra inte bara lyckades linda sin pappa utan även Lisas mamma runt lillfingret.
Gårdagen var verkligen den dag som fått bägaren att rinna över. Under middagen hade den nybildade familjen diskuterat om planerna inför sommaren. Visst skulle det bli semester men inte riktigt på det sättet som Lisa var van vid. Denna sommar skulle hon få tillbringa hos sin mormor och morfar på landet eftersom det tyvärr inte skulle finnas någon plats för Lisa då Sandra och hennes kompis familj skulle följa med. Mamma hade tyckt att detta var en bra lösning då Lisa tyckte om att vara hos sin mormor och morfar. Visst tyckte Lisa om att vara på landet under sommaren, men inte på bekostnad av att missa semestern med sin mamma.
Då hon hade hört planerna inför sommaren blev hon inte bara besviken utan också arg.
Med tårarna rinnandes längs kinderna hade hon sprungit upp på sitt rum och kastat sig på sängen. Där hade hon legat fram till nu då magen började kurra, ett säkert tecken på att hon var hungrig. Skulle hon orka ta sig upp från sängen för att gå ner och äta? Stod fortfarande frukosten på bordet? Förmodligen inte, det var säkert tre timmar sedan hennes mamma hade varit och sagt till henne att frukosten var framdukad. Det var säkert lunch nu, Lisa undrade vad Sandra bestämt för mat idag. Då hon kom ner i köket fick hon snabbt svaret på den frågan, hamburgare. Inte helt fel tänkte Lisa för sig själv då hon satte sig vid bordet för att lägga hamburgaren i brödet. Det var först då hon tog sin första tugga som hon verkligen förstod hur hungrig hon hade varit. Samtidigt som hon svalde undan den sista tuggan tog hon ett nytt bröd för att göra en ny hamburgare. Denna tanke var hon dock inte ensam om att ha. På bara någon sekund hade Sandra hunnit ta den sista hamburgaren. Inte för att hon var hungrig, inte för att hon hade ätit upp den första hamburgaren hon hade tagit utan enbart därför att Lisa inte skulle få den.
Det var då hon bestämde sig för att förverkliga den dröm som under en halvårstid hållit henne vaken om nätterna. På stadiga ben reste hon sig från stolen, gick bort mot det som skulle föreställa hennes syster satte händerna runt halsen och tryckte till. Hon släppte taget först då hon hörde det sista andetaget från Sandra. Livlös föll hon till golvet med en smäll, en smäll som hördes genom hela huset. På någon sekund var Lisas mamma framme vid Sandra men det var då redan för sent.
Med en suck av lättnad satte sig Lisa åter på stolen, detta var ödet, ett öde som fick lite hjälp på traven liksom Lisas öde i dagarna ska bestämmas genom en av domstolarna i USA.

VN:F [1.9.11_1134]
5.0/5 (1 röst)
Novell, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.