Mörkret

Kapitel 1 Greger hade precis köpt en begagnad bil på en bilskrot utanför Stockholm närmare bestämt i Akalla. Han var på väg hem men han tyckte inte att bilen utrustad med alla de där senaste prylarna så han bestämde sig för att göra inbrott i andra bilar och stjäla det. När han kom hem till sin lägenhet på Banérgatan 3 gick han upp och tog sig en stor stark som han hade köpt av en man i Akalla. Vinglig som han var gick han upp på vinden, tog fram kofoten och lade den i väskan. Han gick på de gamla sten trapporna ner till gatan där hans skrotiga bil stod.
Han startade bilen, men han fick inte igång den. Han bad en man, som också hade sin bil stående på gatan att hjälpa honom. Efter många försök att starta motorn gick det tillslut att köra iväg. Han körde ett par hundra meter och tittade i backspegeln för att rätta till den. Plötsligt hördes ett skrik. Greger tittade genast rakt fram igen och såg att han hade kört på en man. Han bromsade, svängde och tryckte på gasen igen för att fort komma där ifrån. Han lyckades att komma undan utan att bli sedd, trodde han.

Kapitel 2 Sex månader senare när han gick en promenad en snöig vinterkväll i Gustav Adolfsparken mötte han en man som såg lite konstig ut.

– Ro hit med pengarna.
– Vad heter du? Varför vill du ha pengar?, frågade Greger.
– Jag heter Kenneth Ekberg och jag vill ha 25 000 kr för att du körde på mig för en tid sedan.
– Jag fattar ingeting. Vad menar du?
– Minns du inte att du körde på mig?
– Jo, men jag tänker inte ge dig några pengar.
– Jag säger ingenting till polisen om du gör som jag säger.

Det uppstod en våldsam konflikt och det blev slagsmål. Greger ville inte ge några pengar, han hade ju blivit pank efter bilköpet, så han slog Kenneth med knytnäven så att han svimmade. Greger visste inte vad han skulle göra. Om han skulle ha lämnat Kenneth så skulle han ha vaknat efter ett tag och sökt upp polisen. För Greger gällde det att handla snabbt, han gick till bilen och hämtade kofoten. Han bröt upp den mindre kyrkporten till Gustav Adolfskyrkan och släpade in Kenneth där. Han stängde porten efter sig och satte sig på en kyrkbänk för att tänka. Han satt och tänkte ett tag då han plötsligt gick fram till altaret och tog ett kors, som man bär in vid gudstjänster, och lade det på kyrkogången. Han tog fram sin kniv och högg Kenneth fyra gånger i bröstet. Sedan tog han fram ett rep och knöt upp den döda kroppen på korset. Han bar sedan fram korset och satte tillbaks det där det hade stått. Han gick till den mindre porten igen och öppnade den sakta och försiktigt. Han tittade ut och försäkrade sig om att ingen såg honom när han skulle gå tillbaks bilen med kofoten. Han stängde sedan porten försiktigt igen. Han gick därifrån på grusplanen framför kyrkan den korta biten till Wittstocksgatan, där han hade sin bil parkerad. Han kastade sig in i bilen och åkte därifrån.
Uppe i en lägenhet på samma gata hade en person som tittade ut genom fönstret observerat att en röd bil åkt därifrån omkring kl. 22.30 med en våldsam fart.

Kapitel 3 Nästa dag kommer som vanligt kyrkovaktmästaren först till kyrkan. Han går alltid in genom den stora porten så han märkte inte att dörren blivit uppbruten. När han kommer ser han röd-bruna fläckar på golvet. Han tittar upp mot altaret och ser då korset med liket på. Kyrkovaktmästaren blir förskräckt och springer ut från kyrkan och ringer till prästen på sin nya mobiltelefon av fabrikatet Ericsson. Prästen kommer fort och får se det förödande som har hänt. Han säger genast till kyrkovaktmästaren att ringa till polisen. Efter ca fem minuter är två polisbilar framme vid kyrkan. Poliserna hoppar ut ur bilarna och springer in i kyrkan. När poliserna sett liket så påbörjar de en teknisk undersökning av kyrkan.
Vittnet som sett den röda bilen åka i väg, gick ner till kyrkan för att titta på vad som pågick och han frågade en av poliserna om vad som hade hänt. Polisen berättade vad som hade hänt och vittnet berättade vad han hade sett kvällen innan. Vittnet sa att mannen var kraftigt byggd och en längd på ungefär 170 cm och en mörkblå jacka.

Kapitel 4 Greger befann sig då hemma och tänkte på kniven, han var tvungen att göra sig av med den.
Han gick ner till bilen och körde mot Gamla Stan förbi Strandvägen och Kungsträdgården.
När han kom fram parkerade han bilen på den sidan av Gamla Stan som vetter mot Södermalm. Han hade med sig kniven inslagen i hushållspapper tills han kom fram till Skeppsbrokajen. Där tog han upp papperspaketet ur fickan och slängde det i Strömmen.
Han lät bilen stå och gick istället till tunnelbanestationen Gamla Stan.
Han fick vänta några minuter på tåget mot Ropsten på den röda linjen, men när det kom satte han sig längst fram på tåget. När han kom till Karlaplan gick han av och in på Fältöversten. När han hade gått där ett tag kände han plötsligt att en hand högg tag på höger axel. Han vände sig om och där stod två poliser i vanliga uniform. De grep Greger för att han stämde in på det signalement som vittnet hade gett.
Under tiden fortsatte den tekniska undersökningen och polisens experter hade hittat diverse hårstrån och fingeravtryck vid mordplatsen, spåren ledde även ut till parken.

– Goddag, jag är överste poliskommissarien Anders Falk. Jag ska nu förhöra dig Greger Andersson.
– Ja ja..
– Jo, det är så här att du befann dig i parken vid tiden för mordet, eller hur?
– Japp, det stämmer.
– Du bröt dig också in i kyrkan, mördade Kenneth och åkte där ifrån i en gammal röd bil.
– Nja, jag vet inte riktigt.
– Den senaste rapporten kom in för några minuter sedan och den tyder på att du är den skyldige.
– Snyft, jag erkänner. Det var jag som gjorde det.
– Sluta böla nu. Vad gjorde du sen, med mord vapnet t.e.x.?
– Jag kastade det i Stömmen inslagen i ett papper. Sen tog jag tunnelbanan till Fältöversten där jag blev gripen. Jag lämnade även min bil i Gamla Stan.

En spannigspatrull åkte ut och försökte leta rätt på den röda begagnade bil som Greger hade lämnat. Det gick fort att hitta bilen eftersom polisen hade fått detaljerade uppgifter. Bilen var även registrerad hos Greger. När experterna öppnade bilen och sökte igenom den hittade de en kofot. Fingeravtryck hittades på kofoten och det var samma fingeravtryck som på kyrkporten.
Greger förhördes än en gång av överkonstapel Anders och Greger berättade igen vad han hade gjort. Tre dagar senare var det rättegång i tingsrätten. Greger erkände och dömdes till 5 års fängelse för de brott han hade begått. Men Gregers advokat överklagade domen till hovrätten. I hovrätten gick det sämre för Greger. Han erkände igen och han dömdes istället till 6 års fängelse för mord, inbrott m.m. Bevisen var så starka eftersom det var fingeravtryck och andra bevis i parken, på kyrkporten, på kyrkgolvet, på offrets kläder och på mordvapnet, som senare hittades av polisen i Strömmen där Greger hade sagt att han slängde kniven.

VN:F [1.9.11_1134]
1.0/5 (1 röst)
Mörkret, 1.0 out of 5 based on 1 rating

1 kommentar

  1. Karl Andersson Skriver:

    Den var bra!!

    VA:F [1.9.11_1134]
    Rating: 5.0/5 (1 röst cast)

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.