Marsjakten

Det var en tidig lördagsmorgon i slutet av mars. Luften var kylig och marken nästintill frusen, knopparna hade knappt börjat komma fram trots att våren, ja nästan sommaren, stod vid dörren. Men det var jaktsäsong och den perfekta dagen för jakt var kommen.
Detta visste Bertil Almenlöf när han på väckarklockans signal steg upp ur sängen klockan halv sex.
Bertil var mycket förväntansfull inför vårens första jaktdag. Trots att det var två år sedan han tog sin jägarlicens hade han aldrig lyckats sänka någon älg men i dag hoppades Bertil få sätta en kula i det ståtliga djuret.
Till sin hjälp hade han familjens hundvalp Arnold, som visserligen inte var någon jakthund, men som skulle göra honom sällskap, om inte annat. Hans förberedelser var noggranna och han tänkte inte låta någon futtig detalj förstöra denna dag för sig.
Innan Bertil lämnade hemmet gick han och hämtade Arnold sen satte han sig vid ratten till sin gamla Volvo och drog i gång tändningen.
Bilen hade varit honom trogen i över 25 år, men just i dag av alla dagar ville den inte starta.
Han svor och försökte igen.men den var fortfarande död.
Efter en kvarts startförsök var Bertil redo att kasta in handduken, men precis då drog bilen i gång och han körde iväg mot skogen.
Resan gick genom tät skog och lerig terräng men efter en dryg timme stannade Bertil till vid en liten glänta och steg ur.
Han slängde på sig sina jaktstövlar, tog sitt gevär sin ryggsäck och med Arnold i släptåg började han gå in i skogen. När Bertil hade hittat en bra plats en bit in i skogen satte han sig ned och väntade.
På jägarkursen hade han fått lära sig att man måste vara tålmodig och beredd på många timmars väntan utan att någonting skulle hända.
Därför hade han dagen innan införskaffat en billig pocket som kunde fungera som tidsfördriv.
Arnold var lika sprallig som vanligt, och Bertil började tro att älgarna kanske skulle bli skrämda av den hoppande byrackan.
Timmarna gick och inget spår av älg. Boken var nästan utläst när Bertil plötsligt hörde prassel inne bland snåren en bit bort. Han signalerade åt Arnold att hålla sig tyst, och det verkade faktiskt som om den lilla hunden förstod hans signal. Han kände sig som ett barn på julafton, samma pirriga känsla kom krypande och håret på benen började resa sig.
Nu var spänningen extrem och Bertil hade intagit högsta beredskapsposition med geväret på axeln och kikarsiktet riktat mot snåret.
Det var vad Bertil hoppats på. En stor, elegant älgtjur som strosa fram cirka 50 meter bort. Han tog ett djupt andetag och lade pekfingret på den lilla avtryckaren. Precis när Bertil tänkte sänka älgen kom ännu en älg fram.
Den var betydligt mindre och han förstod att det var den stora älgens kalv.
Så fort han såg de båda djurens ömsesidiga kärlek kom han att tänka på sig själv och sin egen son.
Detta blev för mycket för Bertil. Skulle han döda en kärleksfull fader bara för att han själv skulle få ha lite kul? Nej, inte den här gången i alla fall, men nästa gång kanske, tänkte han och sänkte pipan.
Han återvände till bilen och på väg hem köpte han lite rostbiff som familjen kunde äta som kvällsmat istället för älgkött. Rostbiffen blev utsökt och smakade sannerligen godare än älgkött tänkte Bertil. Kanske smaka det godare nu när han hade ett renare samvete?

VN:F [1.9.11_1134]
0.0/5 (0 röster)

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.