Framgångens sötma

Detta är en berättelse om hur lyckan kommer, och går, för allt som kommer upp måste oundvikligt komma ner.

Möt Hanna, en stereotyp för svenska kvinnor, lång, blond, blåögd, och med den typiska timglas figuren. Alla har alltid sagt hur bra hon ser ut att hon började tycka det själv, så pass mycket att det gick åt huvudet på henne, hon började tycka att hon var perfekt så hon hoppade av gymnasiet för att jobba som modell.

Hanna hade varit modell i ett par år nu, när hon var sjutton hade hon vunnit Fröken Malmö titeln, men hon kom aldrig längre än så, hon flyttade till Stockholm för att vara där allt händer och för att komma bort från Malmö, hon tyckte att det kändes som alla var besvikna på henne för att hon inte vann. Efter det gjorde hon mest små jobb ett tag, underkläds modell för en postorder katalog, en hår reklam som gick på TV i någon månad, och en tränings reklam för TV-shop. Ett tag när hon hade riktigt ont om pengar så jobbade hon som strippa på en sjaskig klubb i Stockholm, det var obekvämt i början, men hon vande sig vid det och efter ett tag började hon till och med gilla att ha massa killar som kom kväll efter kväll för att se henne.

En kväll kom en man upp till henne efter showen och började prata med henne, han berättade att han hette Jan Persson och kom från svenska Playboy.
-Visst, den har jag hört förut, och jag antar att du vill ha en privat show på ditt hotell rum eller?, sa Hanna sarkastiskt.
-Ingen fara det här händer hela tiden, sa Jan och tog fram sitt kort.
Hanna tar kortet och tittar på det.
-Ja, det verkar ju stämma, så vad vill du?
-Jo det där var en av dom bästa showerna jag någonsin har sett. Vart lärde du dig hantera en strippstång så där? Hanna fnittrar till och säger;
-Självlärd antar jag.
-Häftigt. Jag ska gå direkt på sak, vi vill att du poserar för oss.
-För Playboy? Det är väl en sak att uppträda för ett par killar, men att posera för hela Sverige, jag vet inte.
-Dom betalar en halv miljon kronor…
Det här var just det hon behövde, en chans att komma bort därifrån och ett sätt att få berömmelsen hon ansåg att hon förtjänade. Efter en sekunds tvekande så accepterade hon erbjudandet och så började det hela. Fotograferingen tog plats två veckor senare och var med i den kommande månadens nummer. Inom kort så hade varenda tonårig kille i den civiliserade världen hennes nakenbilder på deras datorer. Enligt vissa hade hon tagit Pamela Andersons plats som huvudroll i killars drömmar och nästintill ett substitut för sexleksaker för tjejer.

Hon blev Playboys Miss July och med den nya titeln fick hon vara med en gång till i tidningens julnummer. Nu blev hon insläppt på alla inne klubbar och fick inbjudan till alla stora kändis fester. Hon hade pengar och kändisskap och trodde inte att saker kunde bli bättre.

Ett och ett halvt år senare ringer Stefan Persson, representant för skivbolaget EMI och han undrade om hon skulle vara intresserad av att göra en skiva för dom, dom tyckte att hon hade den ”looken” som behövdes för att vara en säker succé.
-Sjunga? Jag? Jag har aldrig kunnat sjunga bra.
-Låt oss oroa oss för det, svarar Persson kaxigt.
-Jag vet inte, jag vill inte framstå som en dålig B-sångerska.
-Tro mig, när vi är klara med dig så kommer du låta bättre än dom flesta med talang.
-Tja, jag kan väl ge det ett försök, jag börjar bli trött på att bara gå på fester, le hela tiden och ha meningslöst sex med tjugo åriga body builders.
-Kom förbi nästa vecka så ska vi se vad vi kan göra.
Och där med var det bestämt, första steget i Hannas musik karriär var taget.

En vecka senare träffade hon hennes nya produktions lag, det bestod av tre låtskrivare, fem studio tekniker, en marknadsförare, två producenter, hennes nya personliga tränare, musik lärare och en spring pojke.

Låtskrivarna hade börjat skriva låtar om ämnen som en mängd opinionsundersökningar visat att ungdomar är engagerade i just nu. Hennes tränare hade börjat få henne i bättre form samtidigt som hon började ta sång lektioner. Samtidigt började marknadsföraren sprida inofficiella rykten om att Hanna skulle släppa en skiva.

Efter två månader av intensivt förarbete var det dags att börja spela in, Hanna hade blivit bättre på att sjunga, hon var fortfarande inte bra, men ingen verkade bry sig. Dom fick ta om tagningarna om och om igen och efter tre veckor så blev första låten klar, sen fick studion ta över och göra förbättringar, la till ett starkt beat och data manipulerade Hannas röst för att den skulle tålas att lyssnas på, efter det var klart så gjorde dom likadant med resten av skivans elva låtar, och dom använde många av skivbolagets andra stora artister med på skivan för att få det låta bättre och för att folk skulle bli så intresserade som möjligt av skivan. Nu var det dags att göra videon, den hade en stor budget så det fick inte bli några fel. Dom bestämde att hon skulle dansa och därför fick hon sexton dansare som skulle dansa bakom henne för att det skulle vara synkroniserat och se mer seriöst ut och inte bara larvigt, den skulle också ha många avslöjande scener som skulle vara på gränsen till att bli censurerade för att tilltala så mycket som möjligt till killar, texten i låten var gjord för att mer tilltala till tjejer och på så sätt skulle sången nå båda könen. Efter videon var klippt och klar så började den visas på MTV och spelas hela dagarna på radiostationer över hela Europa, låten var en hit, inte på grund av att den var bra, utan på grund av rätt marknadsföring. Hon hade fortfarande inte släppt sitt album, hennes hit låt ”Beautiful Girl” var först på skivan för att folk skulle sätta på den och få just den låten först, inte nog med att det var skivans stora hit låt, utan det var den enda låten på skivan som mycket tid och arbete hade lagts ner på, och trots allt arbete så var den fortfarande inte speciellt bra, så resten av låtarna tog mest bara plats. CD skivan hade en stor porträtt bild av Hanna iförd en tunn tröja med djup urringning och askens omslag, baksida och häfte hade alla tre massor av bilder av henne dom också där hon sitter blöt i havet med kläder på och tittar sensuellt mot kameran.

Singeln sålde i tvåhundratusen exemplar och ju mer Hanna tjänade, desto dyrare blev hennes livsstil. Hon åkte på turné över hela Sverige på olika festivaler och skrev autografer i skivbutiker vart hon än åkte. Hon uppträde även på OKEJ-dagen i Stockholm under Vatten Festivalen. Skivan släpptes på dagen som enligt diverse undersökningar skulle vara när singeln blev nummer ett på singel listan i Sverige. Dom första dagarna sålde skivan bra, men det var bara då den sålde bra, folk tröttnade snart på singeln, den hade blivit sönderspelad på radio och TV. Försäljningen av både albumet och singeln sjönk snabbt och detsamma gjorde låten på topplistan. Två veckor senare var den inte längre med på någon topplista. Försöket att släppa en andra singel misslyckades totalt och studion gick back på grund av att dom hade satsat stort på att marknadsföring och musik videon för den andra singeln. På hennes stora signering på Mega Skivakademin i Stockholm för hennes andra singel kom det knappt några människor, förutom ett par hängivna fjortonåriga fans hjärntvättade av mediavärlden.

Hon kunde nu inte längre betala hennes kreditkorts räkningar och kronofogden kom och beslagtog alla hennes materiella ägodelar och sålde dom billigt på en offentlig auktion den kommande veckan. Så där satt hon, utblottad och utan att någon ville kännas vid henne, lika snabbt som hon hade kommit hade hon försvunnit som en pop stjärna brukar. Hon hade skapats av dom monster som styr mediavärlden, och krossats av dom lika väl. Hon var inte den första, och definitivt inte den sista.

VN:F [1.9.11_1134]
0.0/5 (0 röster)

Kommentera novell

Observera: Kommentar har lagts i kö för kontroll. Du behöver inte skicka in din kommentar på nytt.